Od tajanstvenih dubina podzemlja do planinskih visova Gorskog kotara

Prospekt Krajobraz, Špilje

NAJAVA IZLOŽBE

Od tajanstvenih dubina podzemlja do planinskih visova Gorskog kotara

Kao izrazito krško područje Gorski kotar odlikuje se brojnim špiljama i jamama u čije tajanstvene podzemne prostore obavijene vječnom tamom samo rijetki imaju prilike zaviriti. Među njima su i članovi riječko-kastavske Speleološke udruge „Estavela“. Oni posljednjih deset godina redovito istražuju jedan od krškim podzemnim prostorima najbogatijih krajeva Gorskog kotara – teško pristupačno područje Šverde smješteno između Klane i grada Čabra, u blizini slovenske granice.

Do sad je na ovom prostoru istraženo i topografski snimljeno ukupno 110 špilja i jama od čega ih je 10 dublje od 100 metara. Tri najdublje ovdašnje jame jesu Treći svijet (-310 m), Jama na Kačju (-264 m) i Kame Hame (- 236 m). One pripadaju među 55 najdubljih špilja i jama u Hrvatskoj. S obzirom na činjenicu da se u Sloveniji, ni kilometar od državne granice, nalaze dvije najdublje jame u široj okolici slovenskog Snežnika, Brezno Bogumila Brinška dubine -506  m te Brezno treh src dubine -605 m, velika je vjerojatnost da bi se i na hrvatskoj strani, odnosno na Šverdi , mogle pronaći još neke, vrlo duboke jame.

Riječki speleolozi posjećuju i druge predjele Gorskog kotara, a da bi doprli do ulaza u podzemlje moraju propješačiti kilometre i kilometre nadzemlja. Prije i nakon napornog rada u podzemlju mogu, kao i ostali posjetitelji Gorskog kotara, uživati u bogatoj flori, fauni, gljivama i ostalim brojnim nadzemnim ljepotama prirode. Nešto od prirodnih bogatstava gorskokotarskog nadzemlja i podzemlja nastojali smo prikazati ovom izložbom koju zajednički organiziraju Speleološka udruga „Estavela“, Klub Sušačana i Javna ustanova „Priroda“.

Otvorenje izložbe predviđeno je u prostorijama Kluba Sušačana, u srijedu, 18. listopada 2017. godine, u 18 sati, ul. Račkoga 1 B., Rijeka