Akcija spašavanja planinarke

Akcija spašavanja planinarke u zaštićenom području strogog rezervata Bijele i Samarske stijene

Prospekt Događanja

Dana 30.04.2007., u popodnevnim satima, u Južnoj skupini Samarskih stijena, zbog nesretnog pada, unesrećena je planinarka u teško prohodnom terenu strogog rezervata.

Nesreća se dogodila oko 14.30 sati zbog pada planinarke na označenoj planinarskoj stazi koja prolazi strmim stjenovitim terenom. Nakon dojave o nesreći, oko 16.00 sati organizirana je akcija spašavanja u koju su se uključili članovi Gorske službe spašavanja Stanice Delnice, Stanice Rijeka i Stanice Ogulin. U spašavanu je sudjelovalo čak tridesetak članova Gorske službe spašavanja. Budući da se nesreća dogodila u zaštićenom području, u spašavanje se uključio i nadzornik Javne ustanove “Priroda”, Matko Škalamera, također član Gorske službe spašavanja iz Stanice Rijeka.

Sanitetska ekipa s liječnicom pristupila je unesrećenoj planinarki oko 18.15 sati i utvrđene su teške povrede zadobivene uslijed pada na stjenovitom terenu. Nakon zbrinjavanja povreda, unesrećena planinarka je prenesena po vrlo zahtjevnoj stazi nosilima do terenskog vozila Gorske službe Stanice Rijeka. U 20.45 sati je uz nadzor liječnice prebačena u KBC Sušak, gdje je zaprimljena u 22.15 sati. Zbog vrlo neprohodnog terena akcija spašavanja trajala je vremenski razmjerno dugo i protegla se u noćne sate.

Kao svojevrsnu pouku iz ove nesreće treba istaknuti da je strogi rezervat područje s najstrožim režimom zaštite u koje se praktički ne bi trebalo upućivati posjetitelje. Stoga bi u budućnosti bilo potrebno označavati samo manji dio planinarskih staza, a dio staza, koje su se zbog dosadašnjeg nepostojanja upravljanja, neprimjereno raširile po čitavom rezervatu, zabraniti za posjećivanje, ili posjećivanje omogućiti uz nadzor.