supovi na 100 metara

Bjeloglavi sup

Prospekt Fauna, Supovi, Zanimljivosti

BJELOGLAVI SUP
(Gyps fulvus)

Na liticama kvarnerskih otoka – Cresa, Krka, Prvića i Plavnika – gnijezdi se posljednja populacija bjeloglavih supova u Hrvatskoj. Gniježđenje na liticama neposredno nad morem jedna je od posebnosti kvarnerske populacije supova. Vidjeti ove ptice raspona krila do 2,8 m kako jedre zrakom u skupinama i “češljaju” teren u potrazi za strvinama, uglavnom uginulim ovcama, svakome je nezaboravan doživljaj. Svojim ponašanjem možemo doprinijeti da i sljedeće generacije budu u mogućnosti diviti se ovom prirodnom fenomenu.

Što možemo sami učiniti za očuvanje bjeloglavih supova?

  • Ako primijetimo ranjenog, otrovanog ili nemoćnog supa koji ne može letjeti, obavijestimo nadležnu instituciju kako bi supa na vrijeme dopremili u Oporavilište za supove (zvati na tel. 112)
  • Primijetimo li da se netko neprimjereno odnosi prema supovima (neovlašteno ih lovi, uznemirava, penje se do gnjezdišta,
    uzima jaja i s.) potrebno je nazvati tel. 112.
  • Ne prolazimo plovilima velikom brzinom (glisiranje) ispod litica na kojima se gnijezde supovi.
  • Ne penjimo se po liticama ornitoloških rezervata i na drugim mjestima gdje se mogu zadržavati ili gnijezditi supovi te im se ne približavajmo.
  • Ne ometajmo supove na liticama. Ne plješćimo, ne vičimo i ne stvarajmo buku te se plovilima ne zadržavajmo podno litica na kojima se supovi gnijezde.