e bicikli

 Zeleni turizam u Skradu – „E-biciklom do Zelenog vira“

Prospekt Događanja

Danas su u Skradu predstavljeni električni bicikli, nabavljeni u sklopu projekta „eBiciklom do Zelenog vira“. Projekt vrijedan 126.000 kuna provode Općina Skrad i Lokalna razvojna agencija PINS, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

15 električnih bicikala danas su Skradom provozali ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, predstavnici projektnih partnera te predstavnica Primorsko-goranske županije, ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ Sonja Šišić. Ovi moderni bicikli ne trebaju posebne postaje za punjenje, već se njihovi akumulatori pune okretanjem pedala. Spoj su zdravog života i održivog načina kretanja prirodnim područjima. Pogodni su za ljude različitih kondicijskih mogućnosti te tako omogućavaju boravak i uživanje u prirodnim ljepotama širokom krugu korisnika. Ebicikli ne zagađuju okoliš te su pogodni za korištenje u zaštićenim prirodnim područjima, pa tako i za dolazak do značajnog krajobraza Vražji prolaz i Zeleni vir.

Javna ustanova „Priroda“ rado pruža potporu ovakvim inovativnim oblicima turizma čiji je cilj turistička valorizacija prirodne baštine i zaštićenih područja, a ovaj projekt zasigurno će pridonijeti održivom razvoju turizma na području Gorskog kotara te atraktivnosti turističke ponude ovog područja.

Značajni krajobraz Vražji prolaz – Zeleni vir, smješten nedaleko Skrada, zaštićen je 1962. godine zbog iznimne ljepote i geološke vrijednosti. Ovaj značajni krajobraz nastao je tisućljetnim radom brzih i bistrih gorskih tekućica koje su usjekle raznolike oblike u karbonatnim stijenama. U Vražjem prolazu uređena je i atraktivna šetnica s mostićima i galerijama koji premošćuju divlje vode i vrtložne lonce djelomično usječene u živu stijenu. Na obližnjem Zelenom viru zanimljiv je i spomenik tehničke kulture – mala hidroelektrana “Munjara” iz 1921. – njezin je opskrbni vodeni bazen smješten u špilji iz koje izvire špiljski izvor. Iznad špilje se obrušava slikovit slap, a sve te i još mnoge zanimljivosti možemo doživjeti na malom prostoru rezervata.

Više o projektu možete saznati ovdje.


Slika 1. Predstavljanje eBicikala u Skradu


Slika 2. Prva vožnja pitoresknim krajolikom