golo sjemenjace 3

U potragu za golosjemenjačama -(I. dio)

Prospekt Suradnja sa školama

Slika 1. Ženske biljke kositrenica odlikuju se brojnim sjemenkama s upadljivim crvenim mesnatim ovojima koji privlače ptice (foto-arhiv JU „Priroda“).

KOSITRENICE (EPHEDRA)

Biljke iz skupine Ephedra pripadaju rodu golosjemenjača čije vrste rastu kao zimzeleni grmovi člankovitih grančica i sitnih zakržljalih ljuskastih listova. Listići su uobičajeno na grančicama raspoređeni u pršljenima, zbog čega ove biljke nalikuju preslicama. Umjesto znatno smanjenih listova, procese fotosinteze obavljaju zelene grančice.

Vrste roda Ephedra većinom su dvodomne biljke i imaju sjemenke obavijene mesnatim crvenim ovojem. U Hrvatskoj rastu tri vrste kositrenica, a u svijetu ih je poznato preko 50 vrsta. U grančicama ovih biljaka nalazimo efedrin, kemijski spoj za koji se smatra da povećava tjelesnu izdržljivost. Pored efedrina, kositrenice sadrže još i cijeli niz drugih aktivnih spojeva koji imaju različite učinke na organizam ljudi i životinja. U novije vrijeme otkrivaju se mnoge dosad nepoznate i zanimljive činjenice o ovim „neobičnim“ golosjemenjačama, a povremeno se pronalaze i opisuju nove vrste kositrenica.

Zanimljivosti o kositrenicama:

  • Većina vrsta kositrenica raste u sušnim i pustinjskim krajevima Azije i Amerika.
  • U Sredozemlju i južnoj Europi uspijevaju uspravna kositrenica, puzava kositrenica, krhka kositrenica, švicarska kositrenica i druge.
  • U nekim dijelovima svijeta grančicama efedre hrani se divljač i domaće životinje.
  • Neke vrste kositrenica rijetke su i ubrajaju se u ugrožene vrste biljaka.
  • Domorodačka indijanska plemena u Sjevernoj Americi tradicionalno koriste nekoliko vrsta kositrenica za ublažavanje i liječenje raznih poteškoća: primjerice za liječenje spolnih i kožnih bolesti, za čišćenje krvi, protiv proljeva, za jačanje apetita, kao diuretik (za pojačavanje izlučivanja mokraće), za ublažavanje probavnih poteškoća, za liječenje bubrega, ublažavanje boli i ublažavanje opeklina, ublažavanje svrbeža kože, ublažavanje jakog kašlja, liječenje anemije, liječenje reumatizma te općenito kao čaj tj. ugodno i osvježavajuće piće, pa čak i kao sredstvo za ublažavanje žeđi kod nestašice vode, osobito u pustinjama („pustinjski čaj“).

Literatura:

Moerman, D. E. (1998): Native American Ethnobotany. Timber Press. Portland. London.

Stuart, J. D. et Sawyer, J. O. (2001): Trees and Shrubs of California. University of California Press. Berkely. Los Angeles. London.

Ana Randić i Nina Randić (OŠ „Matija Gubec“, Zagreb), Marko Randić (JU „Priroda“)


Slika 2. Muške biljke kositrenice (krhka kositrenica – vrsta koja raste primjerice na otoku Hvaru) mnogo su neuglednijeg izgleda, njihove su grančice izgleda dugačkih, sivkasto nahuknutih i neznatno valovitih visećih šibastih izdanaka  (foto: Marko Randić)