zalazak sunca i magla

Magla nad Kvarnerom

Prospekt Gea, Zanimljivosti

Slika 1. Zalaz sunca iznad vrhova sjevernog dijela Cresa

U posljednjih nekoliko dana svjedočimo rijetkoj pojavi guste magle na području Kvarnera. Ovakva ekstremna vremenska pojava stvara velike probleme u prometu, pa je primjerice zbog vidljivosti manje od 50 m u veljači 2008. privremeno bila zatvorena luka Rijeka. Nasuprot tome, planinari i outdoor entuzijasti koji su imali priliku izdignuti se iznad magle mogli su uživati u nestvarnim vizurama Kvarnerskog bazena preplavljenog gustim pamučastim oblacima.

Meteorolozi razlikuju više tipova magle prema nastanku i prema veličini kondenziranih čestica. Magla je zapravo oblak, i to stratus, koji se zadržava nisko uz tlo ili površinu mora. Ukoliko je horizontalna vidljivost veća od 1000m govorimo o sumaglici, a ako je manja od 1000m, onda je to magla.

Na Jadranu je magla češća na sjeveru jer su najznačajnija mjesta njezinog nastanka venecijanske lagune, dolina rijeke Po i Tršćanski zaljev. Glavni uvjet za stvaranje magle je da se vrijednost rosišta zraka nad morem spusti ispod vrijednosti temperature mora. Takvi uvjeti nad Jadranskim morem nastaju najčešće u jesen, kada se vlaga naglo kondenzira u hladnom zraku iznad toplijeg mora ili u proljeće, kada toplije zračne mase s područja Sredozemlja dolaze nad hladno more sjevernog Jadrana. Magla je pratiteljica kalme bonace, rekli bi pomorci, što znači da se pri vjetrovima bržim od 3 m/s brzo rasplinjava.

Ova posljednja magla koja je zaodjenula sjeverni Jadran pružala se od Istre pa sve do Zadra. Donja vertikalna granica sloja povremeno se spuštala do razine mora, a češće se zadržavala na visini od 100-200 m, dok se gornja vertikalna granica uglavnom zadržavala na visini od 450-500 m. U ovakvim uvjetima samo su najviši dijelovi Kvarnerskih otoka izranjali iz guste bjeline koja se sporo valjala pod njima. Iznad magle mogli su se vidjeti vršni dijelovi Osoršćice, oba platoa iznad Bašćanske drage, te Creski vrhovi. Svi ostali otoci potpuno su bili uronjeni u maglu.

Patrik Krstinić


Slika 2. Visoravan iznad Posebnog rezervata Glavine-Mala luka na Krku


Slika 3. Vršni dio Osoršćice na Malom Lošinju