liganj

Staza maruna (crtice s Učke)

Prospekt Grad-selo, Zanimljivosti

Staza maruna iznad Lignja na padinama Učke mogla bi se u vrijeme zriobe kupina i drenjula proglasiti „stazom divljeg šumskog voća“…

STAZA MARUNA – „STAZA DIVLJEG ŠUMSKOG VOĆA“

Polazna točka Staze maruna je upravna zgrada Javne ustanove Park prirode Učka gdje se najprije možemo upoznati s jednim od najstarijih stabala maruna na ovom području. Staza se zatim strmo diže prema Ivulićima, zadnjem danas nastanjenom zaselku penjući se u planinu od Lovrana prema Vojaku.

U vrijeme zriobe, već na početku staze, dočekat će nas uz rubove međa i suhozide bujni grmovi kupina s obiljem ukusnih plodova. Neke od skupina grmova ne pripadaju onoj, na podnožju Učke uobičajenoj vrsti – brijestovolisnoj ili primorskoj kupini (Rubus ulmifolius).

U ležernijoj atmosferi godišnjeg odmora nisam se želio zamarati određivanjem svojte jer bi za to, vjerojatno, trebalo uložiti podosta vremena i truda. Kupine, naime, pripadaju u one botanički poslovično „teške“ rodove, za koje nikad ne možemo biti sigurni jesu li naši napori u određivanju krenuli u dobrom smjeru.

Mogu samo reći da su plodovi ove svojte s gusto dlakavim listovima meni mnogo ukusniji od uobičajene svojte Rubus ulmifolius. Za ovu drugu, „uobičajenu“ svojtu ipak treba naglasiti da je također brojna i uza Stazu maruna, a na nekim se ovdašnjim mikrolokalitetima odlikuje neobično krupnim i sočnim plodovima. Dublje u šumi, uz rub staze izbor šumskih plodova u posljednjim danima kolovoza upotpunjuju i zreli plodovi drijena.

M. R.


Slika 1. Plodovi jedne od svojti kupina na Učki (foto: Želimir Gržančić)