paukova mreža

Još o paucima (crtice iz PP Učka)

Prospekt Fauna, Zanimljivosti


Slika 1. Zvjezdasta mrežica pauka petopjegog zvjezdastomrešca ili kućarca (Uroctea durandi) skrivena u pukotini trulog debla hrasta (foto: M. Randić)

ZANIMLJIVOSTI O PAUKU PETOPJEGOM ZVJEDASTOMREŠCU

U Parku prirode Učka žive moge i raznolike vrste pauka. Neke od njih možemo pronaći čak i zimi kad je tlo na zasjenjenim mjestima zaleđeno. Jedan od takvih pauka je žutopjegi crni pauk kućarac (ili petopjegi zvjedastomrežac, Uroctea durandi) koji se sakriva u malim zvezdastim mrežama ispod kamenja ili u pukotinama škrapa. O njemu smo već pisali ovdje

Zimi se mnoge vrste pauka skrivaju ispod kamenja, među busenjem trave ili pod korom suhog drveća. Neki nepovoljno hladno razdoblje prežive zapredeni u svojevrsna prediva od gustih niti paučine koja sami ispredu kako bi se što bolje zaštitili. Karakteristični oblici i kakvoća tih niti mrežica ili zapredaka u mnogim će nam slučajevima pomoći da lakše raspoznamo o kojoj se skupini pauka radi, a rjerđe ćemo odmah moći pogoditi i vrstu.

To je moguće kod zanimljivog pauka iz porodice kućaraca (porodica Oecobidae) koji isprede gustu mrežicu – kućicu od bijelih niti. Kućica-mrežica ima karakterističan spljošten zvjezdast oblik, širine 3 do 4 cm. Uočimo li jednom i naučimo raspoznavati oblik te mrežice teško da ćemo pogriješiti u procjeni koja vrsta pauka se skriva u njoj (Sl. 1, 2 i 3). Zbog gustog tkanja mrežice-kućice pauka u mrežici ne možemo odmah uočiti neposrednim opažanjem, ali, ako mrežica nije napuštena i prazna, možemo životinjicu lako izmamiti van laganim dodirivanjem i pritiskanjem mrežice od središta prema rubu. U tom slučaju, a treba paziti i da pauk nije u potpuno obamrlom stanju zbog hladnoće, on će vjerojatno vrlo brzo proviriti i istrčati iz mrežice (sl. 3). Uočimo li još da je pauk crne boje i da ima pet izrazitih žutih pjegica na stražnjem tijelu znat ćemo da nismo pogriješili i da se doista radi o „žutotopjegom pauku kućarcu“ (pauk zapravo ima „službeni“ hrvatski naziv PETOPJEGI ZVJEZDASTOMREŽAC, a bude li prigode obrazložit ćemo zbog čega ga radije nazivamo “kućarac”).

Ovog pauka možemo, međutim, osim u prirodi, često pronaći i u kućama. Crne je boje, a zbog 5 izrazitih žutih pjega mnogi ga se boje misleći da je otrovan i opasan (sl. 3). Iako su doista svi pauci otrovni, ova vrsta, a i većina ostalih, izuzevši fatalnu crnu udovicu i nekolicinu drugih izrazito krupnih opasnih vrsta, za čovjeka su zapravo bezazleni jer su im helicere kojima ubrizgavaju otrov u žrtvu premalene i prelsabe da probiju kožu čovjeka.

Mrežicu žutotopjegog crnog pauka kućarca i u njoj živog i živahnog pauka pronašli smo ispod kamena na rubu vidikovca s kamenim labirintom pod brdom Stražica u Parku prirode Učka,  prilikom obilaska “land art” staze, za vrlo lijepog i sunčanog dana, (17. prosinca 2016. godine). Prstom smo dotakli mrežicu i pauk je živahno istrčao van. Ispod kamena pronašli smo i rakolikog pauka koji ne gradi nikakvu mrežicu, a sve to i još mnogo zanimljivoga opažali smo u sklopu planinarske radionice, kad su učenici planinarske sekcije PD Tuhobić u OŠ Zamet i OŠ Vojak stjecali svoja prva znanja iz snalaženja i orijentacije u prirodi.

Marko Randić


Slika 2. Odlupimo li malo kore sa suhog debla vjerojatno ćemo ugledati mrežu pauka žutopjegog kućarca. Na slici su vidljive niti koje se sa “zvjezdastih” rubova mrežice protežu prema van. Njima pauk “komunicira” s okolicom i na taj način razaznaje nailazak i kretanje raznih životinjaica koje su mu plijen (foto: M. Randić).


Slika 3. Pauk “žutopjegi kućarac” na mreži: to nije njegov uobičajeni položaj, jer većinu vremena proboravi skriven unutar mrežice-kućice. Uočava se da zvjezdasto oblikovana mrežica ima 10 produženih nastavaka – svojevrsnih “krakova” kojima pauk dobiva informacijije o kretanju životinjica koje su mu potencijalni plijen (foto: M. Randić)