tragovi u snijegu (ris i čovjek)

Tragovi u snijegu

Prospekt Novosti

Prvi ovogodišnji snijeg zabijelio je planine u zaleđu Rijeke. Djelatnici Javne ustanove “Priroda” iskoristili su prigodu pogledati koje se životinje kreću planinom u ovo doba godine. Metoda praćenja tragova životinja u snijegu daje uvid u navike životinja zimi i JU “Priroda” gotovo svake zime iskoristi tu činjenicu kako bi djelatnici obavili pregled zasniježenih predjela u području europske ekološke mreže NATURA 2000 HR5000019 koje je osnovano s ciljem zaštite velikih zvijeri.

tragovi u snijegu

Sl. 1. Snijegom prekrivena šumska cesta podno Jelenca u pojasu pretplaninske šume bukve (foto: Marko Modrić)

Prigodom prvog snijega pregledali smo tragove na transektu Platak-Velo Snižno (Veliko Snježno) – Javornica – Škurina. Snijeg je bio pogodan za praćenje tragova – na Platku dubok oko 5 cm, a s povećanjem nadmorske visine njegova dubina se povećavala, pa je na prijevoju pod Škurinom bio dubok i preko 30 cm. Budući da je bilo burovito vrijeme (iako se u šumi puhanje bure nije osjećalo) na planinskom nizu iznad Platka “stajali” su burni oblaci – brvi ili brvine, kako ih zovu u narodu, iz kojih je sipio sitan snijeg. Ujutro se na drveću u pojasu brvina bilo nahvatalo i inje, a u pretplaninskom pojasu na granama drveća bilo je još dosta napadalog svježeg snijega koji je stalno sipio u malim snježnim slapovima što je pojačavalo zimski dojam.

Raznolikost i brojnost uočenih tragova nije bila osobito velika: uočili smo na više različitih mjesta oko desetak tragova kuna, nekoliko tragova lisica, a na dva mjesta tragove divlje svinje. Na jednom rascijepljenom deblu bukve koje je prepriječilo put uočili smo dlake – vjerojatno neke mačke (možda ris?), koje je “ostavila” dok se provlačila uz deblo, ali taj je trag bio stariji jer na snijegu uz prelomljeno deblo nije bilo vidjeti tragova. Tragovi životinja koje prikupljamo na ovaj način mogu biti korisni i kod donošenja odluka o izboru mjesta za postavljanje automatskih kamera (što je još jedna – važnija metoda kojom se prate velike zvijeri na području PGŽ).

Marko Randić i Marko Modrić


Sl. 2. Trag divlje svinje na šumskoj cesti Veliko Snježno-Škurina (foto: Marko Modrić)


Photo 2. A bear track in the Obruč mountain cluster (foto: Patrik Krstinić)


Photo 3. Hare tracks on Obruč Mountain (Photo by Patrik Krstinić)


Photo 4. Lynx tracks in the vicinity of Platak (Photo by Marko Modrić)


Photo 5. Bear and fox tracks on the slopes of Platak (Photo by Marko Modrić)

M.R., M.M., P.K., S.S. and I.R.