morska pjena

Morska pjena na obalama kvarnerskih otoka

Prospekt Dubine, Zanimljivosti

Za vrijeme puhanja bure obalni krajobrazi mogu pružati mnoge zanimljive i manje uobičajene prizore, jer u takvim se vremenskim uvjetima rijetko kad imamo prilike zateći i boraviti na obali mora. Jedan od zanimljivijih i slikovitih ali možda manje poznatih prizora je nakupljanje morske pjene uz obalu. Pojava nastaje kada se poklope posebni uvjeti podneblja, djelovanja vjetra i morskih valova s bujnijim rastom mikroskopskih planktonskih morskih organizama. Pojava, čini se, u našem podneblju nije osobito česta jer smo je na dosadašnjim terenskim obilascima imali prilike vidjeti i doživjeti tek u dva slučaja – jednom početkom lipnja na istočnim obalama južnog Cresa (sl. 1), a drugi put krajem svibnja na sjeverozapadnim obalama otoka Krka (sl. 2).

U objašnjenju pojave morske pjene znanstvenici se uglavnom slažu da ona nastaje kad se u moru zbog raspadanja stanica planktonskih organizama oslobode površinski aktivne tvari – tzv. surfaktanti. Oni se, kad ih valovi i strujanja mora podignu na površinu, ponašaju kao što se u stroju za pranje ponašaju deterdženti – obilato nastaje bijela pjena. Deterdženti i sapuni su u svakodnevnom životu najpoznatiji surfaktanti dok u morskom okolišu tu ulogu imaju bjelančevine, masti i ligninske tvari nastali prilikom raspadanja i razaranja stanica sićušnih planktonskih organizama.

M. Randić


Slika 1. Morska pjena donesena naletima bure nakuplja se na obalnim grebenima otoka Cresa između uvale Barnestrovica i uvale Toverašćica na Punti križa (foto: M. Randić)


Slika 2. Nakupine morske pjene u uvali Čavlena, zapadne obale otoka Krka (foto. M. Randić)