ljiljan

Zanimljiv projekt školskog vrta OŠ Gornja Vežica

Priroda Flora, Mladi prirodoslovci, Novosti, Suradnja sa školama

OŠ Gornja Vežica i Javna ustanova Priroda već nekoliko godina surađuju na projektu uzgoja endemičnog bilja našeg kraja u prostorima škole. Za potrebe projekta dobivene su  dozvole od nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja radi sakupljanja sjemena bilja iz prirode. Na taj se način stječu korisna znanja i vještine u vrtlarstvu kao i o životnim potrebama i ekologiji endemičnog bilja koje je u ne malom broju slučajeva rijetko i ugroženo. Škola se uključila u još jedan projekt vezan uz školski vrt i vrtlarenje:

OŠ Gornja Vežica odabrana je između osnovnih škola iz 21 županije u projekt LORA. Projekt provodi Udruga Bioteka  koja se  sa svojim partnerima  priključila  UN-ovoj inicijativi u ostvarenju 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj (Agenda 2030).

Sl. 1. Nekoliko generacija endemične vrste gromotulje uspješno je uzgojeno iz sjemena koje je sakupljeno od matične biljke uzgajane u atriju OŠ Gornja Vežica – zbog rane cvatnje i lijepih žutih cvatova ova vrsta mogla bi se koristiti i u hortikulturi.

Kroz projekt  je planirano  uključiti lokalne zajednice, predvođene školama kao pokretačima promjene, iz svih krajeva Republike Hrvatske kako bi osigurale svojoj sredini održiviju budućnost. Stručni tim, koji čine udruge Bioteka, Biom i Hyla te OŠ Borovje iz Zagreba, obišao je u svakoj županiji školu koja sudjeluje u projektu te zajedno s njima izradio inovativan i suvremen obrazovni program za održivi razvoj, jedinstveno oblikovan prema specifičnim potrebama škole. Škola je osmislila je projekt „ Prenesi sjeme održivosti“ kojim smo htjeli znanja o izradi vrta prenijeti susjednoj školi  Vladimir Gortan, koja će nakon toga nastaviti projekt s nekom trećom školom. Tako bi se povećavala ideja širenja znanja o vrtlarstvu.  Projektom je  obuhvaćeno 6 od 17 ciljeva  održivog razvoja iz Agende 2030.

Na stranicama OŠ Gornja Vežica, u rubrici Školski vrt, postavljena je online „ Knjižnica sjemenja“. Svi zainteresirani mogu posuditi sjeme koje bi nakon berbe trebali vratiti.

Povišena gredica u OŠ Vladimir Gortan je postavljena, prvo sjeme zasađeno.

Na redu je neka nova škola.

Sl. 2. Upoznavanje sa “super-invazivnom” vrstom – dvozubom u okolišu OŠ Gornja Vežica (foto: prof. Nevena Matijašić)