Medvjeđi tragovi u snijegu (Foto: M. Modrić)

Aktivnost medvjeda u zimskim mjesecima

Priroda Fauna, Priroda, Zanimljivosti

Iako je siječanjski snijeg u nekoliko navrata idilično prizvao zimu u naše krajeve, pojedinim medvjedima po svemu sudeći ove godine nije bilo do zimskog sna. Tako smo direktnim opažanjima na terenu, kao i pregledom snimaka na foto-zamkama mogli naći tragove njihove aktivnosti na području obitavanja te velike zvijeri.

Izrazito dobar ovogodišnji urod visoko kalorične bukvice omogućio im je odličnu priliku za kvalitetno prikupljanje zimskih zaliha potkožne masti, a snalažljivost medvjeda u potrazi za hranom u različitim godišnjim dobima pružit će mu priliku da si i u zimskom periodu priskrbi poneki obrok, taman dovoljno da mu zalihe koje je prikupio tijekom ljeta i jeseni „potraju“ do proljeća.

Snimak medvjeda sa foto-zamke (JU Priroda)

Snimak medvjeda sa foto-zamke (JU Priroda)

Ukoliko medvjedi koji zimu ne provode u svom brlogu spavajući zimski san pak naiđu na probleme pri pronalaženju hrane, iskoristit će priliku osladiti se na otvorenim ili nepropisno uređenima odlagalištima otpada, što potencijalno može predstavljati ozbiljan problem ukoliko su takva odlagališta blizu naseljenih područja (https://centar-velikezvijeri.eu/2021/01/30/medvjedi-i-otpad/). (E.V. i M.M.)