UPRAVNO VIJEĆE

KLASA: 007-01/23-01/1

URBROJ: 2170-52-01/1-23-61

 

Rijeka, 31. srpnja 2023.

 

Na temelju članka 189. Zakona o zaštiti prirode („Narodne novine“, broj 80/13, 15/18, 14/19, 127/19) te članka 2., stavak 2. i 4. Pravilnika o koncesijskim odobrenjima na zaštićenom području („Narodne novine“, broj 9/21), Upravno vijeće Javne ustanove „Priroda“ na 25. sjednici održanoj dana 31. srpnja 2023. godine donosi

 

 

ODLUKU O JAVNOM PRIKUPLJANJU PONUDA

za dodjelu koncesijskog odobrenja za djelatnost organiziranog posjećivanja uređenog speleološkog objekta – špilja Biserujka

 

 

I.

Javno prikupljanje ponuda za dodjelu koncesijskog odobrenja za špilju Biserujka, otok Krk, provest će se objavom Poziva na nadmetanje za djelatnost organiziranog posjećivanja uređenog speleološkog objekta – špilja Biserujka (u nastavku: Poziv na nadmetanje).

          Pravna i/ili fizička osoba koja se prijavljuje na Poziv na nadmetanje mora biti registrirana za obavljanje djelatnosti putničke agencije i/ili organizatori putovanja i izleta (turoperatori) i/ili ostale rezervacijske usluge i djelatnosti povezane s njima  i udovoljavati ostalim uvjetima utvrđenim zakonom i podzakonskim aktima kojima je uređena predmetna djelatnost.

 

II.

          Broj koncesijskih odobrenja koja se daju za djelatnost iz točke I. ove Odluke: 1 (jedan).

          Koncesijsko odobrenje za obavljanje djelatnosti iz točke I. ove Odluke daje se na vrijeme od 5 (pet) godina.

Početni (minimalni) iznos novčane naknade za koncesijsko odobrenje za obavljanje djelatnosti iz točke I. ove Odluke određuje se paušalno u iznosu od 80.000,00 (osamdesettisuća) eura za razdoblje cjelokupnog trajanja ugovora o koncesijskom odobrenju.

 

III.

          Rok za dostavu ponuda određuje se na 30 (trideset) dana računajući od dana objave Poziva na nadmetanje na internetskoj stranici Javne ustanove „Priroda“ (www.ju-priroda.hr).

          Sjednica Povjerenstva za provedbu javnog prikupljanja ponuda u postupku davanja koncesijskog odobrenja održava se najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od isteka roka za dostavu ponuda.

          Upravno vijeće na prvoj sljedećoj sjednici donosi odluku o koncesijskom odobrenju za obavljanje djelatnosti iz točke I. ove Odluke.

          Najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od dana donošenja odluke o koncesijskom odobrenju, Javna ustanova „Priroda“ mora odabranom najpovoljnijem ponuditelju ponuditi sklapanje ugovora o koncesijskom odobrenju, a isti ima pravo odustati od sklapanja ugovora u roku od 7 (sedam) dana od dana kada mu je ponuđeno sklapanje ugovora, uz prethodno ispunjenje jamstva za ozbiljnost ponude.

          Ugovor se sklapa najkasnije u roku od 30 (trideset) dana od dana kada odabranom najpovoljnijem ponuditelju bude ponuđeno sklapanje ugovora.

          Javna ustanova „Priroda“ obvezna je u roku od 15 (petnaest) dana od dana donošenja odluke o koncesijskom odobrenju vratiti neodabranim ponuditeljima jamstvo za ozbiljnost ponude.

 

IV.

          U postupku javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti iz točke I. ove Odluke mogu sudjelovati pravne i/ili fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti koja je predmet davanja koncesijskog odobrenja te moraju udovoljavati ostalim uvjetima utvrđenim zakonom i podzakonskim aktima kojima je uređena predmetna djelatnost te Pozivom na nadmetanje.

Otvaranje ponuda nije javno, a na sjednici uz članove Povjerenstva za provedbu javnog prikupljanja ponuda u postupku davanja koncesijskog odobrenja mogu biti prisutni i ovlašteni predstavnici ponuditelja.

 

V.

          Kako bi bila prihvatljiva, ponuda treba sadržavati dokaze o ispunjavanju uvjeta, koji su detaljnije navedeni u tekstu Poziva na nadmetanje, a to su:

  1. Ponudbeni list,

2.   Izjava o dodanoj vrijednosti koje ponuditelj može dati vezano uz zaštitu prostora, bioraznolikost, ekološku mrežu, krajobrazne vrijednosti te edukaciju i informiranje šire javnosti,

  1. Izvadak iz sudskog, obrtnog, strukovnog ili drugog odgovarajućeg registra, ne stariji od 3 (tri) mjeseca od dana objave Poziva na nadmetanje,
  2. Izvornik ili ovjerena preslika potvrde o stanju poreznog duga ponuditelja izdan od nadležne Porezne uprave Ministarstva financija, ne stariji od 30 (trideset) dana od dana objave Poziva na nadmetanje, ili jednakovrijedan dokument nadležnog tijela države sjedišta ponuditelja,
  3. Izjavu o iskustvu kojom se dokazuje najmanje 1 (jedna) godina iskustva u obavljanju poslova organiziranog vođenja posjetitelja u uređenom speleološkom objektu,
  4. Jamstvo za ozbiljnost ponude,
  5. Dokaz financijske sposobnosti ponuditelja izdan od bankarskih ili drugih financijskih institucija kojim se dokazuje solventnost ponuditelja (obrasci BON-2 ili SOL-2) ne stariji od 30 (trideset) dana od dana objave Poziva na nadmetanje.

VI.

          Povjerenstvo za provedbu javnog prikupljanja ponuda u postupku davanja koncesijskog odobrenja (u nastavku: Povjerenstvo) sastavljeno je od tri člana:

1.    Elvis Vuleta, predsjednik,

2.    Petra Stijelja, članica,

3.    Sandra Abramović, članica.

          Povjerenstvo radi u punom sastavu na sjednicama koje saziva ravnatelj Javne ustanove „Priroda“, a održavaju se po potrebi. Sjednice Povjerenstva mogu biti i telefonske, odnosno putem elektroničke pošte ili neke od platformi koje podržavaju virtualnu komunikaciju.

          Povjerenstvo na sjednici otvara ponude zaprimljene u roku za dostavu ponuda prema redoslijedu zaprimanja i o tome sastavlja zapisnik kojeg potpisuju svi članovi Povjerenstva, kao i nazočni ovlašteni predstavnici ponuditelja.

          Nakon otvaranja ponuda, Povjerenstvo na nejavnom dijelu sjednice pregledava i ocjenjuje ponude o čemu se sastavlja zapisnik kojeg potpisuju svi članovi Povjerenstva.

          Povjerenstvo obrazloženim prijedlogom potpisanim od svih članova Povjerenstva predlaže Upravnom vijeću najpovoljnijeg ponuditelja radi donošenja odluke o koncesijskom odobrenju. Javna ustanova „Priroda“ zadržava pravo ne prihvatiti niti jednu ponudu i poništiti poziv za nadmetanje posebnom odlukom Upravnog vijeća.

 

VII.

Poziv na nadmetanje u provedbi javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesijskog odobrenja za obavljanje djelatnosti iz točke I. ove Odluke, sastavni je dio ove Odluke.

 

VIII.

          Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.

 

Predsjednica Upravnog vijeća

 

Nina Bojanić, v.r.