UPRAVNO VIJEĆE

 

ZAPISNIK S 31. SJEDNICE UPRAVNOGA VIJEĆA JAVNE USTANOVE „PRIRODA“

 

Sazivač

Ime i prezime

Potpis

Nina Trbović, predsjednica Upravnoga vijeća Javne ustanova “Priroda”

Nina Trbović, v.r.

Naziv sastanka:

31. sjednica Upravnoga vijeća Javne ustanove „Priroda“

1.

Mjesto:

elektronska sjednica

Početak:

13.2.2024. u 14,22

Dan i datum:

U srijedu 14. veljače do 21,30 sati

Završetak:

14.2.2024. u 21,30

2.

Prisutni:

 

 

 

Članovi Upravnoga vijeća koji su sudjelovali u radu Upravnoga vijeća:

-          Nina Trbović, predsjednica, očitovanje dostavljeno 14. veljače 2024. u 7,53 sati

-          Mate Tomljanović, član, očitovanje dostavljeno 14. veljače 2024. u 21,26

-          Irena Ilić, članica, očitovanje dostavljeno 14. veljače 2024. u 21,30

Sve točke usvojene su većinom glasova.

3.

Dnevni red:

  1. Usvajanje Zapisnika s 30. sjednice Upravnoga vijeća
  2. Usvajanje dnevnog reda
  3. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za potpisivanje ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u financiranju izrade projektne dokumentacije za prijavu projekata za financiranje iz programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. Specifični cilj 2. vii
  4. Izvješće o poslovanju Javne ustanove „Priroda“ u 2023. godini

a) Godišnje izvješće o izvršenju Financijskog plana Javne ustanove „Priroda“ za 2023. godinu

b) Izvješće o radu Javne ustanove „Priroda“ za 2023. godinu

c) Izvješće o ostvarivanju Godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja u Primorsko-goranskoj županiji u 2023. godini

d) Izvješće o radu Upravnog vijeća u 2023. godini

  1. Prijedlog plana upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenih dijelova prirode   Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2024. do 2028. godine.




Tijek i rezultati sjednice

Ad 1. Zapisnik s 30. sjednice Upravnoga vijeća

Na Zapisnik s 30. sjednice Upravnog vijeća nije bilo primjedbi te je verificiran i usvojen.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Članovi Upravnoga vijeća verificirali su i usvojili Zapisnik s 30. sjednice.

-

-

Ad 2. Usvajanje dnevnog reda

Članovi Upravnoga vijeća nisu imali primjedbi na predloženi Dnevni red, te je isti usvojen.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Članovi Upravnoga vijeća usvojili su Dnevni red sjednice.

-

-

Ad 3. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za potpisivanje ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u financiranju izrade projektne dokumentacije za prijavu projekata za financiranje iz programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. Specifični cilj 2. vii

Ustanova se prošle godine prijavila na javni poziv Fonda za izradu dokumentacije kojom će se razraditi projekti za buduće financiranje iz programa Konkurentnost i kohezija, vezano uz aktivnosti očuvanja, obnove i upravljanja područjem ekološke mreže, sukladno planovima upravljanja. Prema prijavi Ustanove, Fond je odobrio iznos od najviše 33.125 eura s PDV-om za izradu projektne dokumentacije, s maksimalnim sufinanciranjem od 100%. Tijekom prošle godine doneseni su planovi upravljanja ekološkom mrežom i zaštićenim područjima (za Krk, Rab, Gorski kotar i Liku i 13 špilja i jama Karlovačke županije), te se u okviru izrade dokumentacije planira obuhvatiti travnjačka staništa te razraditi relevantne aktivnosti iz planova upravljanja vezano za njihovu restauraciju (čišćenje od zarastanja i sl,). Detaljne aktivnosti i ciljna staništa biti će tek utvrđeni tijekom razrade predmetne dokumentacije.

Troškove izrade dokumentacije je potrebno predfinancirati, a po završetku izrade dobiti će se povrat sredstava. Stoga su u Financijskom planu ustanove predviđena sredstva za predfinanciranje ove aktivnosti. Rok za izradu dokumentacije je 2 godine od potpisa Ugovora. Također, po izradi ove dokumentacije, Ustanova ima obvezu uspješno prijaviti razrađeni projekt na ograničeni poziv koji će biti raspisan baš za tu svrhu. Zbog iznosa iznad 9.290,60 eura ravnatelj za potpis ovog Ugovora mora ishodovati suglasnost Upravnog vijeća, a nakon toga se materijal također upućuje Županu na suglasnost (pravni posao iznad 26.544,56 eura). Članovi Upravnog vijeća nisu imali primjedbi te je točka usvojena.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Donosi se odluka o davanju suglasnosti za potpisivanje ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u financiranju izrade projektne dokumentacije za prijavu projekata za financiranje iz programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027. Specifični cilj 2. vii

Upućuje se ravnatelj da Ugovor putem nadležnog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, dostavi Županu Primorsko–goranske županije na suglasnost.

 

Marko Modrić

 

 

odmah

 

Ad 4. Izvješće o poslovanju Javne ustanove „Priroda“ u 2023. godini

a) Godišnje izvješće o izvršenju Financijskog plana Javne ustanove „Priroda“ za 2023. godinu

b) Izvješće o radu Javne ustanove „Priroda“ za 2023. godinu

c) Izvješće o ostvarivanju Godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja u Primorsko-goranskoj županiji u 2023. godini

d) Izvješće o radu Upravnog vijeća u 2023. godini

Ustanova je dužna do 1. ožujka donijeti izvješće o ostvarivanju Godišnjeg programa i rada, zajedno s Financijskim izvješćem te izvješćem o radu Upravnog vijeća. Pisano obrazloženje o točki dostavljeno je članovima Upravnog vijeća. Ravnatelj je članove Upravnoga vijeća dodatno informirao o svim provedenim aktivnostima te utrošenim financijskim sredstvima za realizaciju navedenih aktivnosti tijekom  2023. godine, a koje su prikazane u Izvješću o ostvarivanju Financijskog plana s godišnjim obračunom, odnosno financijskim rezultatom poslovanja, Izvješću o radu te Izvješću o ostvarivanju Godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja u Primorsko-goranskoj županiji u 2023. godini, neutrošenim sredstvima iz 2023. te Izvještaju o radu Upravnoga vijeća u 2023. Točka je s prijedlozima odluka za svako predloženo izvješće jednoglasno usvojena.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Donosi se Izvješće o ostvarivanju Financijskog plana Javne ustanove „Priroda“ te Godišnjeg obračuna za 2023. godinu, čiji sastavni dio čine obrasci PR-RAS, Obveze, Bilanca, bilješke uz Financijsko izvješće Javne ustanove „Priroda“ za 2023. godinu te raspored neutrošenih sredstava iz 2023. godine.

Ovlašćuje se ravnatelj da Izvješće o ostvarivanju Financijskog plana Javne ustanove „Priroda“, Godišnjeg obračuna za 2023. godinu te raspored neutrošenih sredstava iz 2023. godine, putem nadležnog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša dostavi Županu Primorsko-goranske županije.

 

Donosi se Izvješće o radu Javne ustanove „Priroda“ u 2023. godini.

Ovlašćuje se ravnatelj da Izvješće o radu Javne ustanove „Priroda“ za 2023. godinu putem nadležnog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša dostavi Županu Primorsko-goranske županije.

 

Donosi se Izvješće o ostvarivanju Godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja u Primorsko-goranskoj županiji u 2023. godini.

Ovlašćuje se ravnatelj da Izvješće o ostvarivanju Godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih područja u Primorsko-goranskoj županiji u 2023. godini putem nadležnog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša dostavi Županu Primorsko-goranske županije i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

 

Donosi se Izvješće o radu Upravnog vijeća Javne ustanove „Priroda“ u 2023. godini.

Ovlašćuje se ravnatelj da Izvješće o Upravnog vijeća Javne ustanove „Priroda“ za 2023. godinu putem nadležnog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša dostavi Županu Primorsko-goranske županije.

 

Marko Modrić

 

 

odmah

 

Ad 5. Prijedlog plana upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenih dijelova prirode   Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2024. do 2028. godine

U 2023. godini donesen je novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kojim se redovni poslovi upravljanja pomorskim dobrom u zaštićenim područjima izrijekom daju u nadležnost javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Ovo je nova obveza i ovlast Ustanove, a Zakonom je propisano da su Ustanove dužne donesti Plan upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenog dijela prirode za iduće razdoblje od pet godina. Plan upravljanja izrađivan je sukladno donesenom Pravilniku o sadržaju Plana upravljanja pomorskim dobrom. Ustanova konkretno ima 7 takvih zaštićenih područja, koje obuhvaćaju pomorsko dobro, a obzirom da se radi o potpuno prirodnim i nepristupačnim obalama Prijedlogom plana se ne planiraju poslovi gradnje niti izdavanja dozvola na pomorskom dobru za obavljanje komercijalnih djelatnosti. Prijedlogom plana predlažu se poslovi čišćenja otpada nanesenih na „divlje“ plaže unutar rezervata te obnova ili postavljanje tabela upozorenja. Za navedeno se planom predlažu sredstva u ukupnom iznosu od 7.000 eura raspoređena kroz razdoblje od 5 godina, a ista će se osiguravati u okviru Financijskog plana Ustanove na godišnjoj razini. Plan upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenog dijela prirode donosi Upravno vijeće, no prije samog donošenja potrebno je provesti javno savjetovanje objavom Prijedloga plana na internetskim stranicama Ustanove u trajanju od najmanje 30 dana. Nakon donošenja Plana upravljanja pomorskim dobrom, Ustanova je dužna Plan dostaviti Primorsko-goranskoj županiji i Lučkoj kapetaniji Rijeka na suglasnost, te isti objaviti u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“ i na svojim internetskim stranicama. Kako bi se Upravno vijeće upoznalo sa sadržajem plana, prije početka javne rasprave Upravnom vijeću se daje Prijedlog plana na utvrđivanje. Članovi Upravnog vijeća nisu imali primjedbi te je točka usvojena.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Donosi se Odluka o utvrđivanju prijedloga plana upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenih dijelova prirode Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2024. do 2028. godine.

Upućuje se ravnatelj da Prijedlog plana upravljanja uputi na javno savjetovanje objavom na internetskim stranicama Ustanove u trajanju od 30 dana.

 

Marko Modrić

 

 

odmah

 

Zapisnik sastavio/la:

Ime i prezime

Potpis

Marko Modrić

Marko Modrić, v.r.

Zapisnik odobrio:

Ime i prezime

Potpis

Nina Trbović

Nina Trbović, v.r.

KLASA:

KLASA: 007-01/24-01/1

URBROJ:

URBROJ: 2170-52-01/1-24-2

DATUM:

15. veljače 2024.