UPRAVNO VIJEĆE

 

ZAPISNIK S 32. SJEDNICE UPRAVNOGA VIJEĆA JAVNE USTANOVE „PRIRODA“

 

Sazivač

Ime i prezime

Potpis

Nina Trbović, predsjednica Upravnoga vijeća Javne ustanova “Priroda”

Nina Trbović, v.r.

Naziv sastanka:

32. sjednica Upravnoga vijeća Javne ustanove „Priroda“

1.

Mjesto:

elektronska sjednica

Početak:

10.4.2024. u 13,40

Dan i datum:

U četvrtak 11. travnja do 22,05 sati

Završetak:

11.4.2024. u 22,05

2.

Prisutni:

 

 

 

Članovi Upravnoga vijeća koji su sudjelovali u radu Upravnoga vijeća:

-          Nina Trbović, predsjednica, očitovanje dostavljeno 10. travnja 2024. u 14,58 sati

-          Irena Ilić, članica, očitovanje dostavljeno 10. travnja 2024. u 14,59 sati

-          Mate Tomljanović, član, očitovanje dostavljeno 11. travnja 2024. u 22,05

Sve točke usvojene su većinom glasova.

3.

Dnevni red:

  1. Usvajanje Zapisnika s 31. sjednice Upravnoga vijeća
  2. Usvajanje dnevnog reda
  3. Ishođenje suglasnosti Upravnog vijeća na:

a)     Odluku o odabiru ponude u predmetu jednostavne nabave „Nabava usluge prstenovanja bjeloglavih supova“

b)     Sklapanje ugovora s odabranim ponuditeljem

  1. Prva  korekcija financijskog rezultata za 2023. godinu
  2. Izmjena Odluke o rasporedu rezultata iz 2023. godine za Javnu ustanovu „Priroda“
  3. Donošenje Plana upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenih dijelova prirode Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2024. do 2028. godine




Tijek i rezultati sjednice

Ad 1. Zapisnik s 31. sjednice Upravnoga vijeća

Na Zapisnik s 31. sjednice Upravnog vijeća nije bilo primjedbi te je verificiran i usvojen.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Članovi Upravnoga vijeća verificirali su i usvojili Zapisnik s 31. sjednice.

-

-

Ad 2. Usvajanje dnevnog reda

Članovi Upravnoga vijeća nisu imali primjedbi na predloženi Dnevni red, te je isti usvojen.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Članovi Upravnoga vijeća usvojili su Dnevni red sjednice.

-

-

Ad 3. Ishođenje suglasnosti Upravnog vijeća na Odluku o odabiru ponude u predmetu jednostavne nabave „Nabava usluge prstenovanja bjeloglavih supova“ i sklapanje ugovora s odabranim ponuditeljem

Prstenovanje mladih supova Ustanova već niz godina provodi u suradnji s Udrugom Grifon, a za isti posao su potrebne posebne vještine tj. alpinističko-speleološke tehnike penjanja i spuštanja po obalnim i strmim liticama čiji pristup je jedino moguć s morske strane, višednevni i kontinuiran boravak na moru, te ostale logističke pripreme i izrada plana prstenovanja. Aktivnost prstenovanja mladih supova u gnijezdu je neophodna za daljnje praćenje trenda populacije, praćenje i prepoznavanje supova i njihovih migracija, utvrđivanja stupnja i uzroka mortaliteta te ostalih stručno-znanstvenih podataka koji se dobivaju tijekom dugogodišnjih prstenovačkih akcija kao priznatih i raširenih metoda prikupljanja podataka o biologiji i ekologiji same vrste. U Financijskom planu i Planu nabave Javne ustanove „Priroda“ za 2024. godinu osigurana su sredstva za predmetnu uslugu u iznosu od 12.000 eura s PDV-om. Bjeloglavi supovi prstenuju se metalnim i plastičnim zelenim prstenovima na kojima je ugraviran jedinstveni broj. Plastični prstenovi u boji mogu se očitati dalekozorom iz daljine za razliku od metalnih prstenova te se time omogućuje puno bolje i učinkovitije prepoznavanje i praćenje pojedinih jedinki. Dr.sc. Goran Sušić, vodeći je i jedini znanstvenik u Hrvatskoj koji se bavi ovom strogo zaštićenom vrstom ptice te predsjednik je Udruge Grifon, koja u Republici Hrvatskoj vodi prstenovačku kampanju supova prstenujući ih sa svojim uvježbanim timom uzastopno već preko trideset godina, koristeći istu metodologiju postavljanja karakterističnih plastičnih zelenih nožnih prstenova (markera) kojima se obilježavaju naši supovi. Stoga se postupak ove nabave proveo upućivanjem na jednu adresu-Udrugu Grifon, jedinog mogućeg ponuditelja (za prstenovanje zelenim vidljivim prstenovima za RH). Plan prstenovanja obuhvaća kolonije na Cresu (sjeverni i južni rezervat) i Plavniku. Prstenovanje se odvija najkasnije do polovine lipnja, dok su ptići još u nemogućnosti poletjeti. Upravno vijeće u postupku donosi Odluku o davanju suglasnosti ravnatelju na Odluku o odabiru ponude, te za potpis Ugovora (sukladno aktima Ustanove za pravne poslove iznad 9.290,60 eura potrebno je ishođenje suglasnosti Upravnog vijeća).Članovi Upravnog vijeća nisu imali primjedbi te je točka usvojena.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Donosi se odluka o davanju suglasnosti na Odluku o odabiru ponude u predmetu jednostavne nabave „Nabava usluge prstenovanja bjeloglavih supova“ i sklapanje ugovora s odabranim ponuditeljem.

 

Marko Modrić

 

 

odmah

 

Ad 4. Prva korekcija financijskog rezultata za 2023. godinu

Ustanova dugi niz godina provodi razne projekte financirane EU sredstvima, s nacionalne razine ili na druge načine. Projekti se u pravilu provode kroz više od jedne godine što uvjetuje dinamiku prihoda/povrata sredstava za provedene aktivnosti. Tako je u tijeku 2023. godine provođen Projekt očuvanja strogo zaštićene vrste plemenite periske u Sjevernom Jadranu, te je izrađivana projektna dokumentacija za buduću obnovu elemenata infrastrukture zaštićenog područja u Kamačniku i Vražjem prolazu. Za te aktivnosti rashodi su nastali u 2023., a plaćani su vlastitim i proračunskim sredstvima u ukupnom iznosu od 19.074,44 eura. Povrat sredstava je po izvršenim aktivnostima po projektima zatražen u 2023.godini, no isti je ostvaren u 2024. Za naknadno doznačena sredstva u 2024. mora se izvršiti korekcija financijskog rezultata poslovanja za 2023. u ukupnom iznosu od 19.074,44 eura. Za aktivnosti koje su predfinancirane iz proračunskih izvora potrebno je izvršiti povrata sredstava u proračun Primorsko-goranske županije u iznosu od 236,00 eura, a za aktivnosti predfinancirane vlastitim sredstvima potrebno je izvršiti zamjenu izvora financiranja u iznosu od 18.838,44 eura. Zbog navedenog također je potrebno donijeti Izmjenu odluke o rasporedu sredstava iz 2023. godine. Članovi Upravnog vijeća nisu imali primjedbi te je točka usvojena.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Donosi se Odluka o prvoj korekciji financijskog rezultata za 2023. godinu.

Ovlašćuje se ravnatelj za izvršenje povrata iznosa 236,00 eura u proračun Primorsko-goranske županije.

 

Marko Modrić

 

 

odmah

 

Ad 5. Izmjena Odluke o rasporedu rezultata iz 2023. godine za Javnu ustanovu „Priroda“

Članovi Upravnoga vijeća su na prošloj sjednici usvojili iznos prenesenih i neutrošenih sredstava iz 2023. godine te je donesena Odluka o njihovoj namjeni odnosno rasporedu rezultata. Razlog promjene trenutne Odluke je korekcija rezultata koja se također provodi te je usvojena Odlukom iz prethodne točke. Naime, doznačenom refundacijom za sufinanciranje aktivnosti koje Ustanova provodi, a za rashode koji su u proteklom razdoblju bili predfinancirani iz vlastitih izvora, došlo je do tzv. zamjene izvora financiranja, odnosno uvećanja rezultata koji omogućava stvaranje novih rashoda (iz vlastitih izvora) u tekućoj godini. Izmjenom ove Odluke rezultat se uvećava za 18.838,44 eura te se raspoređuje sukladno potrebama. Članovi Upravnog vijeća nisu imali primjedbi te je točka usvojena.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Donosi se Odluka o izmjeni Odluke o rasporedu rezultata iz 2023. godine za Javnu ustanovu „Priroda“.

Zadužuje se ravnatelj da Odluku o izmjeni Odluke o rasporedu rezultata iz 2023. godine za Javnu ustanovu „Priroda“ dostavi nadležnom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

 

Marko Modrić

 

 

odmah

 

Ad 5. Donošenje plana upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenih dijelova prirode Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2024. do 2028. godine

U 2023. godini donesen je novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama kojim se redovni poslovi upravljanja pomorskim dobrom u zaštićenim područjima izrijekom daju u nadležnost javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Kako je raspravljano na prethodnoj sjednici, ovo je nova obveza i ovlast Ustanove, a navedenim Zakonom je propisano da su Ustanove dužne donijeti Plan upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenog dijela prirode za iduće razdoblje od pet godina. Plan upravljanja izrađen je sukladno donesenom Pravilniku o sadržaju Plana upravljanja pomorskim dobrom. Ustanova ima 7 zaštićenih područja, koje obuhvaćaju pomorsko dobro, a obzirom da se radi o potpuno prirodnim i nepristupačnim obalama gdje se ne planiraju poslovi gradnje niti izdavanja dozvola na pomorskom dobru za obavljanje nekih komercijalnih djelatnosti, već se planom predviđaju samo poslovi čišćenja otpada nanesenih na „divlje“ plaže unutar rezervata te obnova ili postavljanje tabela upozorenja. Za provedbu plana upravljanja planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 7.000 eura, a raspoređena su kroz razdoblje od 5 godina. Ista će se osiguravati u okviru Financijskog plana Ustanove na godišnjoj razini. Plan upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenog dijela prirode donosi Upravno vijeće, a na utvrđeni prijedlog plana provedeno je javno savjetovanje objavom na internetskim stranicama Ustanove u trajanju od 30 dana. Na prijedlog plana u tijeku javnog savjetovanja nije bilo primjedbi, te je izrađeno izvješće o provedenom javnom savjetovanju. Nakon provedenog javnog savjetovanja, Upravno vijeće donosi Odluku o donošenju plana upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenih dijelova prirode Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2024. do 2028. godine. Nakon donošenja Odluke, Ustanova je dužna plan dostaviti Primorsko-goranskoj županiji i Lučkoj kapetaniji Rijeka na suglasnost, te isti objaviti u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“ i na svojim internetskim stranicama. Članovi Upravnog vijeća nisu imali primjedbi te je točka usvojena.

Zaključak

Zadužena osoba

Rok

Donosi se Odluka o donošenju plana upravljanja pomorskim dobrom unutar zaštićenih dijelova prirode Primorsko-goranske županije za razdoblje od 2024. do 2028. godine.

Upućuje se ravnatelj da Plan upravljanja pomorskim dobrom dostavi Primorsko-goranskoj županiji i Lučkoj kapetaniji Rijeka na suglasnost, te po ishođenju isti objavi u „Službenim novinama Primorsko-goranske županije“ i na internetskim stranicama Javne ustanove „Priroda“.

 

Marko Modrić

 

 

odmah

 

Zapisnik sastavio/la:

Ime i prezime

Potpis

Marko Modrić

Marko Modrić, v.r.

Zapisnik odobrio:

Ime i prezime

Potpis

Nina Trbović

Nina Trbović, v.r.

KLASA:

KLASA: 007-01/24-01/1

URBROJ:

URBROJ: 2170-52-01/1-24-13

DATUM:

11. travnja 2024.