Uključi se

Oporavilišta za divlje životinje osiguravaju uvjete za privremeni prihvat ozlijeđenih zaštićenih životinja nađenih u prirodi i trajno držanje zaplijenjenih zaštićenih životinja.

Ukoliko ste u mogućnosti, pružite životinji prvu pomoć, a od djelatnika Oporavilišta što prije zatražite informacije kako postupiti sa životinjom i dogovorite slanje životinje. U Oporavilištu će im biti pružena veterinarska njega i skrb. Zaštićene životinje zavičajnih vrsta po oporavku se vraćaju u prirodu. Kontakte službenih Oporavilišta možete pronaći na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Ukoliko pronađete slučajno uhvaćenu i/ili usmrćenu, odnosno ozlijeđenu ili bolesnu jedinku divlje i strogo zaštićene životinje, molimo vas da pronalazak prijavite Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu putem web obrasca.

Javna ustanova Priroda je, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Cresom, udrugama Tramuntana i Biom, Zagrebačkim ZOO vrtom te Prirodoslovno-matematičkim fakultetom iz Zagreba osnovala Centar za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove u Belom. Oporavilište za bjeloglave supove koje djeluje u okviru Centra za posjetitelje jedno je od jedanaest službenih oporavilišta za divlje životinje, a ujedno i jedino oporavilište za bjeloglave supove u Republici Hrvatskoj.

Svaki spašeni unesrećeni bjeloglavi sup smješta se u oporavilište u Belom. Teže ozlijeđene jedinke koje zahtijevaju operativne zahvate ili stalnu veterinarsku skrb, upućuju se na liječenje, a svi ostali supovi ostaju u Belom gdje se dnevno skrbi o njima i prati se njihov napredak te po potpunom oporavku slijedi najljepši trenutak – puštanje na slobodu. Svaki spašeni i oporavljeni sup dobiva drugu šansu za život i nastavak vrste, što je velik doprinos očuvanju bjeloglavih supova u Hrvatskoj. Supovi se prstenuju, a neki i obilježavaju GPS uređajima te se tako prati njihov život i daljnje snalaženje u prirodi.

VAŽNO: Ako uočite bjeloglavog supa u moru ili ozlijeđenog bjeloglavog supa molimo vas da dojavite na besplatan broj telefona 112! Svaka jedinka je značajna, za svaki život treba se boriti.