slika svetog franje

Uz dan sv. Franje

Prospekt Ljudi, Zanimljivosti

Hvaljen budi, Gospodine moj,
po sestri i majci nam Zemlji.
ona nas hrani i nosi, slatke nam plodove,
cvijeće šareno i bilje donosi.

Franjo Asiški


Sl. 1. Sv. Franjo pripitomljuje gubijskog vuka, kip na pristaništu otočića Košljuna (foto. M. Randić)

Otočić Košljun u Puntarskoj dragi na otoku Krku zaštićen je od 1969. godine kao posebni rezervat šumske vegetacije. Zahvaljujući vrlo lijepoj i dobro očuvanoj šumi vazdazelenog hrasta crnike – jedinstvenoj na ovom dijelu otoka Krka, otočić nije (postao i ostao) pust i kamenit kao većina otočića ove veličine na Jadranu. Manje je poznato da su za očuvanje i skrb o šumi (a dijelom i za sadnju stabala) zaslužni franjevci u Samostanu na Košljunu. Znakovito je da je i drugi zaštićeni šumski rezervat na otoku Krku, onaj crnikine šume na Glavotoku također u vlasništvu samostana franjevaca trećoredaca. Na taj način franjevci na otoku Krku nasljeđuju viziju i djelovanje svoga utemeljitelja sv. Franje u odnosu spram prirode i njenih vrijednosti, unaprijedivši i uzvisivši neposredni okoliš i učinivši od njega “sveta mjesta prirode”.

To sigurno nije usamljen slučaj u svijetu: mnoga svetišta su poznata po očuvanoj prirodi i nadahnjujućem ozračju. Ovdje bi spomenuli samo još jedan poznatiji primjer – franjevci su imali odlučujućeg udjela u očuvanju i jednog od čuvenih svetih mjesta izravno povezanog sa životom sv. Franje. To je kompleks Nacionalnog parka Casentinskih šuma u Apeninima, Italija, u sastavu kojeg se nalazi i zaštićena šuma kod svetišta La Verna – mjesta gdje je sv. Franjo hodočastio, molio i primio stigme.

Sv. Franjo omiljen je zbog svoje neuobičajeno osjećajne povezanosti s prirodom i svime Stvorenim; bićima i pojavama u prirodi. Poštovao je i divio se Zemlji, vjetru, Suncu, Mjesecu, zvijezdama, oblacima…, ali i pticama, cvrčku i crvu…, koje je nazivao svojom braćom i sestrama. Tim je veća važnost njegova nauka u današnje vrijeme ozbiljnih ekoloških kriza i narušavanja prirode. Zbog toga se na njegov dan, 4. listopada slavi i Međunarodni dan zaštite životinja.

Posljednjih desetak godina tradicionalno se obilježavao Dan sv. Franje na Košljunu svečanošću cvijeća pod nazivom “Otočna rožica”. U klaustru samostana priređivana je izložba plakata najljepše uređenih vrtova na otoku Krku. Događanja su bila u organizaciji TZ otoka Krka, a birao se i najljepše uređeni vrt na otoku Krku.

M. R.


Slika 2. Sv. Franjo s pticama, freska u Assisiju (izvor: www.friendsofart.net)