dan planeta - nastup

Dan planeta Zemlja

Prospekt Događanja

Na Dan planeta Zemlje u HKD-u na Sušaku otvorena je tradicionalna izložba fotografija pod nazivom “Z – kao Zemlja” koju su priredili Mladi čuvari okoliša (sl. 1). U organizaciji izložbe i popratnih događanja, osim Eko centra mladih čuvara okoliša sudjeluju i Primorsko-goranska županija – Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Javna ustanova “Priroda”.

Sl. 1. S otvorenja izložbe “Z-kao Zemlja” u HKD na Sušaku povodom Dana planeta Zemlja

Na izložbi je prikazana 31 fotografija u izboru od 360 snimljenih na području Primorsko-goranske županije (Platak, Hreljin, Klana, Glavotok, Učka, Jelenje, Omišalj i drugi lokaliteti). Fotografije su snimili polaznici Škole Mladih čuvara okoliša za “Plave patrole”, a usporedo su prikazana su po dva motiva – jedan sačuvane prirode i drugi prirode “ukrašene” nekim artefaktom “civilizacije”. Često su motivi vrlo intrigantni pa se zapitamo što je to zapravo prikazano na njima – a onda, malo pomalo, nagađajući i uz pomoć objašnjenja “znalaca” shvatimo da prikazuju neki odbačeni proizvod čovjeka – detalj koji otkriva da je čovjek nešto “strano” ubacio među prelijepo cvijeće i travke na livadu ili uz obalu potoka. Cilj je izložbe da se takvim kontrastiranjem motiva potakne posjetitelje na razmišljanje i snažno djeluje na svijest svih nas da ne odbacujemo otpatke u prirodu.

Događaj otvaranja izložbe uveličali su učenici Srednje glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov nadahnutom izvedbom na gitari, kao i učenici Osnovne glazbene škole Aleksandra Jug-Matić uključeni u vokalnu skupinu “Torretta”.

Da tema “Zelenih gradova” bude ovjekovječena, pobrinuli smo se tiskanjem prigodnog plakata. Na plakatu je prikazan “optimističniji” pogled na “zelene gradove” – da postanu onakvi bi tek trebali biti naporima svih građana. Tiskanje plakata omogućila je Primorsko-goranska županija kroz suradnju Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša i Javne ustanove “Priroda”. Također, na Dan planeta Zemlja objavljen je u “Novom listu” prilog u kojem se govori o ekologiji gradova i prirodi u gradskim predjelima u Primorsko-goranskoj županiji.

Od edukacijskih aktivnosti, uz Dan planeta Zemlje planirana je i akcija “Zdrav za 5”, koja će se održati 24. travnja na Korzu, gdje je voditelj Policijska uprava – Odjel prevencije, a JU “Priroda” održat će edukativnu radionicu – ekološki otisak stopala za 20-tak djece. I za tu prigodu tiskan je prigodni plakat. Na plakatu su objavljeni najbolji dječji radovi na temu zaštite planeta Zemlja.

Tradicionalne edukacijske radionice planirane su i sa školskom djecom u Lokvama i Mrkoplju (na staništu rijetke i ugrožene cretne biljke zmijinca – Calla palustris i stare tise kod Mrkoplja) s kratkim “šumskim” uprizorenjem skeča – što bi se trebalo zbivati ako netko pokuša provesti nedopuštene aktivnosti na zaštićenim dijelovima prirode.

Sl. 2. Članice vokalne skupine Torretta O.G.Š. A. Jug-Matić izvode skladbu “Over the Rainbow” na otvaranju izložbe.

 

Sl. 3. Gitarski duo učenika S.G.Š. I. Matetić Ronjgov – Gita Kailasapillai i Toni Vidović uveličali su svečanost otvaranja izložbe.