međedi

Stara tisa u zaselku Međedi

Prospekt Grad-selo, Zanimljivosti

TISA JE POVEĆALA OPSEG DEBLA

Zaselak Međedi na području Grada Vrbovskog gotovo je zaboravljeni ali bogatstvima prirode i smještajem prelijepi kutak Gorskog kotara. U zaselku, na prisojnom osunčanom položaju, dobro uspijevaju razne voćke – kruške, jabuke i trešnje, od kojih su neka stabla doživjela veliku starost. Uokolo se šire vidici na dolinu rijeke Dobre i ulančane planinske kose Velike Kapele.

Na istaknutom mjestu u samom centru zaselka, na suncu izloženoj blagoj padini i vjerojatno dobro pognojenom tlu, razraslo se i staro stablo tise. Stablo je 1965. godine proglašeno zaštićenim spomenikom prirode i tada je izmjereno. Imalo je visinu 15 metara i opseg debla dva i pol metra.

Jučer (9. 8. 2016.) u zaselku smo susreli mještane koji su radili na obnovi kuće i pomogli su nam izmjeriti opseg debla stare tise. On sada iznosi tri metra i 30 centimetara. Kolega šumar u JUP je proračunom došao do sljedećih saznanja: prema formuli za opseg kruga O = 2rπ, promjer (2r) iznosio je 1965. godine 79,61 cm. Godine 2016. promjer se povećao na 105 cm iz čega proizlazi povećanje ∆ = 25,39 cm tijekom protekle 51 godine te prosječni godišnji prirast debla od 0,49 cm.

Također smo saznali da se u zaselku smatra da je prije 80-tak godina u stablo tise udario grom. Posljedice tog događaja vidljive su i danas. Vrh stabla se osušio, a na dijelu debla vidljivo je odumrlo drvo bez kore u obliku dugačke trake koja se proteže od tla sve do visoko u krošnju, tj. dokle se može pratiti pogledom. Oko odumrlog dijela vidljivi su pojasevi zadebljanja sa svježom korom u kojima se deblo regenerira.

M.R., I. R. i M. M.


Slika 1. Stara tisa snimljena 9. kolovoza 2016. godine (foto: Ivana Rogić)


Slika 2. Oštećenje na deblu tise, vidljiva su mjesta sa svake strane oštećenja gdje tisa zarasta (foto: Ivana Rogić)