pješčane piramide u Loparu

Lopar i bura

Priroda Gea, Krajobraz, Novosti

Značajni krajobraz Lopar svoj posebni izgled zahvaljuje upravo ovom snažnom jadranskom vjetru koji je stvarajući valove koji se lome na obalama ovog poluotoka tijekom više tisućljeća oblikovao prepoznatljiv reljef. Bura i morski valovi zaslužni su za loparsku razvedenu obalu, klifove, pješčana žala i nanose pijeska. Uz obalu i u unutrašnjosti poluotoka ponegdje su djelovanjem erozijskih procesa stvorene  „pješčane piramide“, posebna vizualna atrakcija za mnogobrojne posjetitelje ovog zaštićenog područja.

Loparske velike pješčane plaže oduševljavaju namjernike koji uz toplo, čisto i prozirno more mogu uživati i miomirisu eteričnih ulja tvrdolisne sredozemne vegetacije s obiljem šarolikih vrsta bilja, također prilagođenog snažnim utjecajima vjetra i soli.

Na tim plažama koje su možda i najljepše na Kvarneru, biolozi i geolozi uživaju u živućim stromatolitima, vrlo rijetkim slojevitim tvorevinama cijanobakterija, koje se od  prapočetaka života na Zemlji (3,5 milijarde godina) godina razvijaju u plitkom moru niskih muljevito-pjeskovitih obala.