Rusi svračak

Priroda Fauna, Novosti

Rusi svračak (Lanius collurio) jedna je od mnogobrojnih ptica selica koje obitavaju u Hrvatskoj tijekom toplijeg dijela godine (uglavnom svibanj – rujan). Lako prepoznatljiv mužjak ima upečatljiv izgled, svijetlo-ružičasti trbuh, kestenjasta leđa, bijeli obraz uz karakterističnu i jako uočljivu veliku crnu očnu prugu. Ženka i mlade ptice su malo manje uočljivi, boja njihovog perja je manjih kontrasta nego kod mužjaka. Očna pruga je manja i smeđa, a leđa su više crvenkasto-smeđa. Po tijelu imaju diskretne poprečne šare.

Uglavnom ih se može vidjeti na otvorenim površinama gdje svoj plijen (većinom beskralješnjaci, leteći kukci, ponekad i manje ptice, manji sisavci, gušteri) vreba s dobro istaknutih pozicija s kojih ima kvalitetan pregled područja.

Lič polje optimalno je stanište za rusog svračka

Lič polje optimalno je stanište za rusog svračka

Dobro prilagođen hvatanju (jake noge i pandže) i usmrćivanju svog plijena (jak, kukast i pomalo zašiljen kljun), često je i efikasniji lovac nego što mu u tom trenutku treba za prehranu. U takvim prilikama plijen pohranjuje na oštre predmete kao što su npr. bodljikava žica, oštri vršci biljaka, trnje i slično.

Neprobavljene dijelove plijena/obroka izbacuju na usta u obliku gvalica uglavnom kuglastog oblika, a upravo taj čin uhvatili smo fotoaparatom u Lič polju, optimalnom ljetnom staništu za ovu selicu. Mladi svračak strpljivo je poziralo na jutarnjem suncu što nam je pružilo rijetku priliku dokumentiranja izbacivanja gvalica kod ove vrste.