Špilja Lokvarka

Kategorija zaštite: geomorfološki spomenik prirode
Godina proglašenja: 1961.
Dokument o proglašenju zaštite: Rješenje br. 83/11-1961., Zavod za zaštitu prirode, Zagreb

 

Položaj: na području Općine Lokve
Nadmorska visina ulaza:
 778 m
Dužina istraženih podzemnih kanala: 1179 m
Dubina (dosad poznata): oko 275 m
Temperatura: + 8º C

 

Kontakt:
Lokvarka d.o.o. (ovlaštenik koncesijskog odobrenja)
Šetalište Golubinjak 6
51316 Lokve
Mob: 099 8451 931
E-mail: lokvarka@lokve.hr
lokvarka.hr/spilja-lokvarka

Na padinama šumovitog brijega Kamenitog vrha, nedaleko od mjesta Lokve, smjestila se najdublja turistički uređena špilja u Hrvatskoj – Lokvarka. Sasvim slučajno, još davne 1911. godine, otkrio ju je trgovac Jakov Bolf prilikom vađenja kamena za izradu vapna. Turistički posjeti započeli su već sljedeće godine kada su postavljene prve stube i drveni most.

Špilja Lokvarka se sastoji od šest etaža, a posjetitelj može pogledati prve četiri spuštajući se pritom na dubinu od 70 metara. Peta – Djevičanska dvorana, i šesta – Gordanova etaža, dostupne su samo speleolozima jer do njih vode uski dugački okomiti prolazi s periodičkim protokom vode. Gordanova etaža, smještena na dubini od 275 metara, posebno je zanimljiva jer se u njoj širi prostrani kanal koji je podzemni vodotok rijeke Lokvarke. To je ujedno i najveća dvorana špilje. Kanal je ispunjen kamenim blokovima težine 25 – 30 tona prekrivenim tamnim muljem.

Špilja se odlikuje lijepim sigastim ukrasima, osobito saljevima, te endemskom špiljskom faunom. Među špiljskim životinjama izdvajaju se podzemni pauk Parastalita stygia, stonoga dvojenoga Brachydesmus inferus inferus, podzemni kornjaši Typhlotrechus bilimeki i Parapropus sericerus stilleri, i mnogi drugi.

Djevičanska dvorana, tako nazvana zbog svoje netaknutosti i ljepote, krije jednu posebnost. Tu su biospeleolozi pronašli jedini primjerak endemskog kornjaša na svijetu, nazvanog Croatodirus ozimeci. Traganje za ostalim primjercima ove skrovite i rijetke vrste, jedan je od ciljeva daljnjih istraživanja špilje.