Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene

Postavljene obavijesne ploče u Bijelim i Samarskim stijenama

Prospekt Novosti

10. listopada 2007. postavljene su tri obavijesne ploče koje upozoravaju posjetitelje da ulaze u područje strogog rezervata Bijele i Samarske stijene. Jedna ploča postavljena je u samom centru Mrkoplja, a još po dvije na ulazima u strogi rezervat – jedna na ulazu u Samarske stijene (“13. kilometar”), a druga na ulazu u Bijele stijene.

Prema našem mišljenju ploče su se dobro uklopile u okoliš, a budući da se radi o najstrožoj kategoriji zaštite u Republici Hrvatskoj – strogom rezervatu – za čije posjećivanje su organizirane grupe čak dužne ishoditi posebnu dozvolu, na pločama je na vidnom mjestu istaknuto sljedeće važno upozorenje:

Strogi rezervat je područje s najstrožim režimom zaštite! Molimo Vas da svojim posjetom ne remetite šumski mir te ne ugrožavate ili uništavate iskonske i nedirnute prirodne ljepote Bijelih i Samarskih stijena. Kretanje izvan označenih planinarskih staza nije dozvoljeno. Stoga uživajte u prirodnim ljepotama rezervata, ali omogućite da i drugi iza Vas mogu isto tako uživati.

Događaj postavljanja ploča bio je medijski popraćen kraćim emisijama na lokalnoj televiziji – KanalRi i Radiju Delnice.