hrast

Prvi hrvatski kongres ruralnog turizma – Hvar

Prospekt Događanja

Predstavnici Javne ustanove “Priroda” sudjelovali su od 17. – 21. listopada 2007. godine na Prvom hrvatskom kongresu ruralnog turizma koji se održavao u gradu Hvaru. Na kongresu je izložen širok raspon tema od kojih se jedna sekcija doticala problematike ruralnog turizma u zaštićenim područjima. Ova posljednja tema bila je od posebnog interesa za Javnu ustanovu “Priroda”.

Djelatnica Javne ustanove, mr. sc. Gordana Pavoković, dipl. ing., izložila je na kongresu rad pod nazivom Važnost zaštićenih područja za razvoj ruralnog turizma u Gorskom kotaru. Rad je moguće pronaći i pročitati na web stranicama Javne ustanove “Priroda” (› v. rubriku publikacije).

Tom prigodom djelatnici Javne ustanove “Priroda” imali su mogućnost upoznati i neke od prirodnih vrijednosti otoka Hvara – zaštićeni spomenik prirode – prastari čempres u franjevačkom samostanu u gradu Hvaru, litice s endemičnom zajednicom dubrovačke zečine, polja lavande ograđena gromačama i druge zanimljivosti. Na kongresu je bila upriličena prezentacija autohtonih ruralnih proizvoda otoka Hvara. Zadnji dan kongresa bio je rezerviran za vrlo poučnu stručnu ekskurziju kojom prigodom smo se upoznali i propješačili ruralnim predjelima od V. i M. Grablja do Milne u zapadnom dijelu otoka Hvara.