"Čudesni svijet šuma" – najava događanja povodom Međunarodne godine bioraznolikosti

Prospekt Događanja, Novosti

Ujedinjeni narodi proglasili su 2010. godinu Međunarodnom godinom biološke raznolikosti. Kako bi se pojačala i oživjela svijest svih nas, jer ljudi mogu zaštiti i očuvati biološku raznolikost, ili je
mogu i uništiti, priređena je edukativna izložba pod nazivom “Čudesni svijet šuma”. Partneri u organizaciji izložbe su Primorsko-goranska županija, Javna ustanova Priroda, Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša i Kulturna udruga Nova Akropola, a suradnici u organizaciji su Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Eko centar Mladih čuvara okoliša DND Rijeka, Gljivarska udruga Ožujka Rijeka te veći broj pojedinaca koji su radili na izboru fotografija, tekstova, ambijentalnih zvukova…

Prijedlog Kulturne udruge Nova Akropola da se povodom Međunarodne godine bioraznolikosti osmisli edukativna izložba o čudesnom svijetu šuma prihvaćena je s oduševljenjem. Tim više, jer je Primorsko-goranska županija jedna od šumama najbogatijih i najraznolikijih šumskih područja u Hrvatskoj. Djelić tog šumskog bogatstva željelo se prikazati ovom izložbom.

Izabran je naziv “Čudesni svijet šuma” jer su članovi Kulturne udruge Nova Akropola svojim bogatim znanjem, napose o kulturološkim poveznicama između čovjeka i šume te čovjeka i drveta, uspjeli stvoriti mnoštvo zanimljivih veza koje približavaju čovjeka i njegovu kulturu sa životom šume i sa svime onime čime nas šuma i stabla obdaruju u svakodnevnom životu. Stoga će izložba, nadamo se, potaknuti posjetitelje na razmišljanje i time ostvariti svoju prvenstveno edukativnu ulogu.

Učenici školske dobi moći će tijekom trajanja izložbe sudjelovati na posebno priređenim zabavno-edukativnim radionicama. Upućujemo stoga poziv da što veći broj građana posjeti izložbu, a posebno učenici osnovnih i srednjih škola.

Dana 4. listopada 2010. u 17,00 sati otvorenje je izložbe “Čudesni svijet šuma” u Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Osim ovoga, povodom Međunarodne godine bioraznolikosti, u Primorsko-goranskoj županiji planira se do kraja godine ostvariti još nekoliko prigodnih događanja o čemu ćemo izvješćivati na www stranicama JU “Priroda”.