"Čudesni svijet šuma" – izložba povodom međunarodne godine bioraznolikosti

Prospekt Događanja, Novosti

Izložba je prigodna, organizira se povodom Međunarodne godine bioraznolikosti, a edukativnog je karaktera. Na njoj su prikazane osnovne značajke šumskih zajednica Primorsko-goranske županije. Osobit naglasak dat je i prikazu ekologije šume te značaju drveća u svekolikom životu čovjeka. Izloženo je tridesetak panoa uz veći broj uporabnih predmeta od drva koji su služili ljudima primorskog kraja. Osnovicu izložbe čini 40-tak presjeka raznih uzoraka vrsta drveća, što će posjetitelji vjerojatno po prvi puta moći vidjeti sakupljeno na jednom mjestu te doživjeti boju, teksturu, gustoću, oblik godova i kore raznog drveća. Kao ambijentalna pozadina mogu se doživjeti zvukovi šume za vrijeme jednog kišnog dana, koji se u gradaciji od grmljavine i kiše preobražava u lijep sunčan dan s pjevom ptica i žuborom potočića. Također se može pogledati film o prirodnoj baštini Primorsko-goranske županije “Čudesno lijepa”.

Partneri u organizaciji izložbe su Primorsko-goranska županija, Javna ustanova Priroda, Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša i Kulturna udruga Nova Akropola, a suradnici u organizaciji su Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Eko centar Mladih čuvara okoliša DND Rijeka, Gljivarska udruga Ožujka Rijeka te veći broj pojedinaca koji su radili na snimanju i izboru fotografija, izradi tekstova, ambijentalnih zvukova, dekoraciji izložbe, ili su na drugi način pripomogli realizaciji izložbe.

Tijekom otvorenja pozdravnu riječ posjetiteljima uputili su ravnateljica Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, gospođa Margita Cvijetinović-Starac, ravnateljica Javne ustanove Priroda, gospođa Sonja Šišić, predstavnik Kulturne udruge Nova Akropola, gospodin Zlatko Perović, koji je ujedno i jedan od autora izložbe. Izložbu je otvorila zamjenica župana, gospođa Nada Turina-Đurić, a svečanost je uveličao Zbor Učka, Kulturno-umjetničkog društva Matulji.

Izložba se može pogledati do kraja studenog 2010. godine, od utorka do petka, u vremenu od 9-16 sati, a subotom od 9 do 13 sati. Tijekom listopada učenici osnovnih škola moći će sudjelovati na edukativnim dječjim radionicama što će se održavati svaki četvrtak.