planinarski pohod

Planinarski pohod na sjevernom dijelu otoka Krka

Prospekt Novosti

Na sjevernom dijelu otoka Krka održan je dana 16. travnja 2011., po neobično lijepom, sunčanom vremenu, uspjeli pohod oko 300 planinara iz više planinarskih društava sa zanimljivom rutom obilaska sjevernog dijela otoka Krka u trajanju oko 5 sati hoda. Pohod je započeo u Njivicama, nastavio se obalama Jezera gdje je prva točka okupljanja bila na brdu Gorica uz krajobrazno i biološki vrlo zanimljivu lokvu. Na lokvi je ornitolog Andrej Radalj održao predavanje o živom svijetu Jezera i ovog dijela otoka Krka te je demonstrirao terenske metode proučavanja ptica i ostalih životinja.

Sljedeća točka okupljanja bila je kod špilje Biserujke. Planinari su imali prigodu posjetiti špilju i upoznati se sa zanimljivostima nove poučne staze koja povezuje špilju i uvalu Slivanjska. Krajnje odredište bio je svjetionik na Vozu gdje je sudionike dočekala okrjepa.

Zaseban dio programa organiziran je za školarce krčke osnovne škole koji su se uz objašnjenja voditelja, gospodina Andreja Radalja, na ornitološkoj postaji Jezero detaljnije upoznali s prirodnim vrijednostima ovog dijela otoka Krka. U pohodu je sudjelovala i Javna ustanova “Priroda”.


Sl. 1. Ornitolog Andrej Radalj okupljenim planinarima tumači prirodne fenomene Jezera i lokve na brdu Gorica.


Sl. 2. Mala škola prirodoslovlja za krčke osnovnoškolce na ornitološkoj stanici Jezero.


Sl. 3. Planinari na pohodu i logistička potpora HGSS.


Sl. 4. Planinari se upoznavaju s novom poučnom stazom špilja Biserujka – uvala Slivanjska.