"Drukčiji pogled na šumu" – najava događanja povodom Međunarodnog dana planina i Međunarodne godine šuma

Prospekt Događanja

DRUKČIJI POGLED NA ŠUMU

Javna ustanova Priroda i Hrvatsko šumarsko društvo – ogranak Delnice pozivaju vas na otvorenje izložbe “Drukčiji pogled na šumu”. Izložba je postavljena povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina i Međunarodne godine šuma, a možete ju pogledati od 25. studenog 2011. do 15. prosinca 2011. Otvorenje izložbe je u 12 h u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji (Park sv Jakova 1).

Nastala je prožimanjem prethodnih izložbi: “Čudesni svijet šuma” i “Šuma okom šumara”. Zanimljivost je da je izložba “Šuma okom šumara” bila u veljači 2011. postavljena u zgradi Ujedinjenih naroda na East Riveru u New Yorku.

ŽIV, ŽIV, ŽIV

Kazališna družina Tvornica lutaka osmislila je dječju kazališnu predstavu “Živ, živ, živ” koja će se održati u sklopu otvorenja izložbe “Drukčiji pogled na šumu” 25. studenog 2011. u 12 h u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji (Park sv Jakova 1). Predstava će djeci kroz zanimljive likove poput rock šišmiša i zaljubljenog i otkačenog risa dočarati problem uništavanja staništa i ugroženih životinjskih vrsta. Ona osvješćuje i senzibilizira male kazališne gledatelje i njihove roditelje o potrebi pomaganja životinjama koje nestaju zbog ljudske nebrige.

HUMANITARNO – EKOLOŠKA AKCIJA – PRODAJA SMREKICA S CRETA TRSTENIK

Cret je posebna vrsta močvarnog staništa sa mnogo mahovina i drugog bilja koje teško trunu pa se na tim mjestima nakupljaju velike količine treseta. Takvo stanište karakteristično je za hladnije sjeverne krajeve Europe, pa su kod nas cretovi u opasnosti od zaraštavanja. Jedan takav cret koji se nalazi u našoj županiji je Trstenik iznad Klane. U sklopu revitalizacije creta na Trsteniku neophodno je ukloniti mlade smreke koje su posađene uz rub creta, a ugrožavaju specifično cretno stanište zasjenjivanjem i pojačanom evapotranspiracijom (gubitak vode iz tla i isušivanje). Akciju očuvanja cretnog staništa željeli smo ove godine oplemeniti humanitarnom notom te će smrekice posječene na cretu Trstenik biti dopremljene na Korzu preko puta Radio Rijeke, a sav prihod ostvaren od njihove prodaje, koja će se odvijati 19. prosinca 2011., namijenjen je domovima za nezbrinutu djecu u Primorsko-goranskoj županiji (Selce, Novi Vinodolski i Lovran).

Akcija se provodi u suradnji Primorsko-goranske županije, Hrvatskog šumarskog društva – Ogranak Delnice, Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb – Uprava šuma Podružnica Delnice, Šumarije Klana, Prirodoslovnog muzeja Rijeka i Javne ustanove “Priroda”. Svi koji ovom prigodom kupe smrekicu dobiti će i prigodnu Zahvalnicu u kojoj je ukratko opisana svrha akcije.