tragovi u snijegu

Izdignuti tragovi u snijegu oblikovani djelovanjem bure

Prospekt Fauna

U prethodnoj “vijesti o tragovima” prikazali smo nekoliko tragova životinja u svježem, dubokom snijegu. Istaknuta značajka ove zime, po čemu ćemo je vjerojatno duže pamtiti, je bura koja je učestalo i snažno šibala zasniježenim prostranstvima primorskih planina. Tako smo na planini Obruč naišli i na vrlo zanimljive, neuobičajeno reljefno izdignute tragove životinja koji su nastali upravo djelovanjem bure (sl. 1). Na fotografiji je vidljivo da se radi o velikoj zvijeri,  vjerojatno vuku ili risu (ali to za našu priču nije od presudne važnosti).


Sl. 1. Izdignuti tragovi u planinskoj skupini Obruča (foto: Sunčica Strišković)

Fenomen “izdignutih tragova” nastao je tako što je životinja, težinom tijela, preko svojih šapa, komprimirala (utisnula) mekši snijeg – pršić koji je ranije zapao na još stariju odležanu podlogu stvrdnutog snijega. Nakon toga, vjerojatno je zapuhala bura te je ispuhala i odnijela sloj mekog pršića oblikovavši zapuhe negdje drugdje, u zavjetrini. Rastresiti pršić između utisnutih stopa nije uspio odoljeti naletima bure kao što je to mogao zbijeni i tvrđi snijeg na mjestima gdje su ga utisnule šape. Ti izdignuti otočići komprimiranog snijega (sl. 2) ostali su priljubljeni i sačuvani na stvrdnutoj donjoj podlozi starijeg snijega (kojeg bura također nije mogla otpuhnuti). Iza velike životinje ostao je tako lijepo vidljiv, vizualno zanimljiv i u obliku plosnatih ovalnih otočića sačuvan izdignuti niz tragova šapa – pojava koja vjerojatno i nije tako rijetka, ali je na našim dosadašnjim traganjima za tragovima još nismo imali prilike uočiti.

Marko Randić, Marko Modrić, Sunčica Strišković i Ivana Rogić


Sl. 2. Izdignuti tragovi – otočići izdignutog komprimiranog snijega između kojih je bura ispuhala prhak snijeg (foto: Sunčica Strišković)