speleokuća vodice 2

Prezentacija udruga i institucija u Znanstveno – edukativnom centru – Speleo kući u vodicama

Prospekt Izvan PGŽ


Slika 1. Ulaz u Speleo kuću

ZEC – Speleo kuća rezultat je projekta KUP (Karst Underground Protection) u kojem je stara škola u mjestu Vodice na Ćićariji preuređena kako bi jednog dana postala pravi mali istraživački centar. Ovom je prilikom otvorila svoja vrata svim posjetiocima zainteresiranima za rad nekolicine udruga i institucija koja se bave proučavanjem i zaštitom krša.

Istarska županija, Odsjek za zaštitu prirode i okoliša prezentirala je provedene i planirane projekate sufinancirane od strane EU sa ciljem unaprjeđenja i zaštite okoliša i prirodnih vrijednosti u Istarskoj županiji – projekti Underground Istria, (www.underground-istria.org), projekt KUP, (www.project-kup.org), projekt Protect , (www.protect-med.eu) , projekt DIVA, (www.projekt.diva-istra.eu), projekt HAZADR, te ostale aktivnosti na pripremi novih i/ili nastavku započetih projekata. Tijekom “Dana otvorenih vrata” također su javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na županijskoj razini, “Priroda” ( iz Primorsko – goranske županije) i “Natura Histrica” (iz Istarske županija) te Institut za krš iz Postojne predstavili su svoj rad kroz brojne edukativna materijale.


Slika 2. Izložbeni prostor je speman i čeka prve posjetitelje

Speleološke udruge “Pula” i “Estavela” te Speleološka društva “Istra” i “Buje” prezentirali su svoj rad kroz seriju fotografija nastalih u spelološkim objektima na
području Istre i Primorja, osnovnu speleološku opremu, nekoliko znanstvenih radova i jedan impresivni nacrt jame. SU “Pula” je, zajedno s Policijskom upravom istarskom, predstavila projekt uklanjanja eksplozivnih naprava iz speleoloških objekata.


Slika 3. Izložba fotografija iz podzemlja

Posebnost ovogodišnje manifestacije je svečano potpisivanje Povelje o bratimljenju triju općina, talijanske općine Dolina – San Dorligo della Valle, slovenske općine Hrpelje-Kozina i općine Lanišće, čime je okrunjena njihova uspješna dosadašnja suradnja. Tome je uslijedilo kratko druženje i zakuska nakon čega su svi zainteresirani mogli produžiti u Golac na daljnje druženje uz živu muziku.


Slika 4. Druženje i zakuska iza Speleo kuće