Stručna ekskurzija - bonsai

Šumarsko društvo iz Kočevja posjetilo PGŽ

Prospekt Novosti


Slika 1. Dr. sc. Petar Vrgoč tumači članovima Gozdraskog društva Medved postupak izrade bonsai drveća (foto: M. Randić)

STRUČNA EKSKURZIJA ŠUMARSKOG DRUŠTVA MEDVED

Nakon posjete Strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene i NP Risnjak, dvadesetak članova Gozdarskog društva Medved iz Kočevja (s kojim je JU Priroda uspostavila kontakt prilikom Projekta SOŽITJE) odlučili su upoznati submediteranski dio otoka Krka. Na dijelu obilaska šumovitog sjeverozapadnog Krka pridružio se i djelatnik JU Priroda. Obišli smo Jezero kod Njivica – jednu od rijetkih slatkovodnih oaza na jadranskim otocima, koja se osim vodenim i zamočvarenim staništima odlikuje i šumama s mnogim kontinentalnim vrstama drveća. Ove šume posebno su zanimljive za goste iz Slovenije zbog povremenog zadržavanja medvjeda koji na otok Krk doplivaju sa susjednog kopna.

Nakon obilaska Jezera posjetili smo rasadnik i izložbu bonsai drveća P &B Hortikulture, čiji je autor dr. sc. Petar Vrgoč koji nas je i proveo kroz izložbu te zorno rastumačio čitav postupak uzgoja pojedinih primjeraka bonsai drveća (sl. 1.). Posebno su zanimljivi izloženi primjerci bonsai borova oblikovani od dva kultivara koje je na otoku Krku kreirao Petar Vrgoč i to alepskog bora – Pinus halepensis “Lucija” i crnog bora – P. nigra “Lara” koji posjeduju kratke iglice uz jedinstvenu boju i teksturu iglica i kore pa su idealni za oblikovanje “minijaturnog drveća” (sl. 2. i sl. 3.). O izložbi bonsai u rasadniku P&B Hortikultura više: rasadnik-krk.com/index.php/izlozba-bonsaija


Slika 2. Primjerci bonsai drveća oblikovani od kultivara crnog bora Pinus nigra “Lara” i alepskog bora P. halepensis “Lucija” (foto: M. Randić)


Slika 3. Petar Vrgoč tumači proces proizvodnje kultivara borova u rasadniku (foto: M. Randić).