Plakat za Dan planina 2013

Najava događanja povodom Međunarodnog dana planina

Prospekt Događanja

Ovogodišnjom krilaticom – “Planine – Ključ za održivu budućnost” želi se naglasiti važnost planina i planinskih ekosustava za održiv život na Zemlji. Budući da su na planinama Primorsko-goranske županije šumski ekosustavi u prvom planu po važnosti za održivu budućnost (sjetimo se samo važnosti za pohranu i čišćenje vode, čišćenje i poboljšavanje kakvoće zraka, dobivanje raznolikih proizvoda od drveta, sporednih šumskih proizvoda, važnosti za zdravlje, rekreaciju i turizam, važnosti za podržavanje bogate bioraznolikosti…) i ove se godine nastavlja s tradicijom izložbe fotografija na šumske teme, ali biti će prikazane i ostale sastavnice bogate bioraznolikosti u PGŽ.

  • Izložba fotografija “Šuma okom šumara” u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji

Od 9. do 12. prosinca 2013. održat će se u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji tradicionalna izložba fotografija. Prigodom Međunarodnog desetljeća bioraznolikosti, izložba pod nazivom “Šuma okom šumara” nastavak je prošlogodišnje izložbe s motivima šuma i šumskih staništa Gorskog kotara. Ovakve prigodne izložbe organiziraju se u Primorsko-goranskoj županiji, povodom Međunarodnog dana planina, redovito već duži niz godina. Javna ustanova “Priroda” postavila je i ovogodišnju izložbu o šumama u suradnji s Hrvatskim šumarskim društvom – Ogranak Delnice. U postavljanje izložbe uključio se i Hrvatski muzej turizma Opatija. Posebnu zahvalu dugujemo predsjednici Hrvatskog šumarskog društva – Ogranak Delnice, gospođi Tijani Grgurić koja je omogućila da se pribave fotografije i ovogodišnja izložba postavi u Opatiji. Tako će se među stotinjak izloženih fotografija moći doživjeti šume Gorskog kotara i cijele Hrvatske. (Nekolicina fotografija snimljena je i u susjednim zemljama). Prikazani su motivi šumskih zajednica, drveća, flore, faune, gljiva, a ove godine vrlo su zanimljive i fotografije koje prikazuju raznolike šumske mikrosvjetove – leptire i druge kukce, gljive, lišće i plodove okovane injem, pojava leda, magle i izmaglica kao i mnogih drugih neobično zanimljivih šumskih motiva i detalja. Ove godine izložba je obogaćena izborom motiva o bioraznolikosti Primorsko-goranske županije nekoliko vrsnih autora fotografa – dugogodišnjih suradnika Javne ustanove “Priroda” koji će biti prezentirani i u kalendaru Primorsko-goranske županije za 2014. godinu.

  • Predstavljanje kalendara s temom biološke raznolikosti Primorsko-goranske županije

U Desetljeću bioraznolikosti, kao tema kalendara i čestitaka Primorsko-goranske županije za 2014. godinu izabrana je neobično bogata biološka raznolikost ovog razmjerno malog, ali po biogeografskoj raznolikosti šarolikog i vrlo kontrastnog prostora. Predstavljeno je 24 motiva biljaka, životinja i gljiva karakterističnih za brdska, gorska, planinska, priobalna, ali i morska staništa naše županije. Fotografije će se moći pogledati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji od 9. do 12. prosinca 2013. godine zajedno s izlošcima fotografija tradicionalne izložbe “Šuma okom šumara”. Svaka fotografija je opisana kratkim popratnim tekstom, pa će se svatko od posjetitelja moći informirati o izloženim motivima. Osim našim redovitim vanjskim suradnicima – vrsnim fotografima: Želimiru Gržančiću, Marku Matešiću, Danijelu Frki, Ervinu Raguzinu, Draganu Peliću, Željku Mišaku i drugima, bez kojih kalendar i izložba ne bi bili mogući i koji su omogućili izbor zanimljivih fotografija prirode, treba zahvaliti i članovima Udruge gljivara “Ožujka” Rijeka koji su doprinijeli da fotografije koje se odnose na svijet gljiva budu stručno determinirane i opisane. Otvorenje izložbe “Šuma okom šumara” i promocija kalendara Primorsko-goranske županije s temom bioraznolikosti najavljena je za sam Dan planina – 11. prosinca 2013. godine u Paviljonu Juraj Šporer u Opatiji.

M. R.