stablo nakon vremenske nepogode

Priručnik o meteorološkim pojavama namijenjen djeci

Prospekt Kutak, Suradnja sa školama

 

23. ožujka obilježava se Svjetski dan meteorologije. Klimatske promjene, koje su posljednjih desetljeća sve izraženije i u našim krajevima, popraćene su ekstremnim vremenskim uvjetima, a prema
predviđanjima meteorologa sve snažnije će se odražavati na (današnje) mlade i na naraštaje koji dolaze.

U današnje vrijeme posvuda u svijetu primjetan je porast temperatura atmosfere i oceana, smanjenje ledenih kapa, porast razine mora…U najnovijem izvješću UN-a o klimi ističe se da će zbog porasta razine stakleničkih plinova u svijetu biti sve izraženije poplave, neuobičajene vrućine i drugi vremenski ekstremi praćeni glađu, bolestima i seljenjem stanovništva.

Ove zime na području Primorsko-goranske županije svjedoci smo nezapamćene prirodne katastrofe koju je uzrokovao led na goranskim  šumama, bilo je neuobičajenih vodnih događaja s poplavama, a nedugo prije toga orkanski udari bure uzrokovali su probleme s vjetroizvalama. Te ekstremne vremenske prilike nanijele su goleme štete u područjima kojima upravlja Javna ustanova “Priroda”.

Budući da je informiranost svih uzrasta od ključnog značenja u razvijanju sposobnosti predviđanja, ublažavanja neželjenih situacija i prilagođavanja nadolazećim klimatskim promjenama uviđamo potrebu uključivanja mladih, što je u skladu i s ovogodišnjim sloganom Svjetskog meteorološkog dana: “Vrijeme i klima – Uključivanje mladih”.

Ove godine odazvale su se naše vjerne najmlađe suradnice Ana i Nina i pripremile su “Priručnik o meteorološkim pojavama za djecu”. U priručniku se crtežom i riječju opisuju različite meteorološke pojave, a namijenjen je prvenstveno djeci petih razreda osnovne škole (Vidi: Djecji_meteoroloski_prirucnik).


Štete od leda u šumama u zaštićenim područjima u Primorsko-goranskoj županiji
– Značajni krajobraz Kamačnik, veljača 2014. (foto: Patrik Krstinić)