Dan planina

Događanja povodom Međunarodnog dan planina u PGŽ

Prospekt Novosti

Slika 1. Knjiga „Čudesno lijepa – prirodna baština Primorsko-goranske županije“

Povodom Međunarodnog dana planina, Javna je ustanova „Priroda“ u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji održala već tradicionalnu izložbu fotografija. Uz istoimenu izložbu, ove je godine predstavljeno novo izdanje Javne ustanove „Priroda“, knjiga „Čudesno lijepa – prirodna baština Primorsko-goranske županije“.

Neposredno prije otvorenja izložbe u zaštićenom je parku sv. Jakov u Opatiji održana je dječja edukativna radionica. Na radionici su sudjelovali najmlađi uzvanici, vrijedni učenici petih, šestih i sedmih razreda osnovnih škola „Nikola Tesla“, „San Nicolo“ i „Mrkopalj“ uz pratnju profesora i djelatnica Društva naša djeca te uz vodstvo biologa JU „Priroda“. Učenici su kroz igru sudjelovali u zanimljivoj radionici određivanja brojnih zanimljivih biljnih vrsta opatijskog perivoja.


Slika 2. Sudionici dječje edukativne radionice “Pronađi svoje stablo”

Po završetku radionice djeca su se pridružila brojnim uzvanicima i posjetiteljima u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, gdje se odvijao nastavak programa u okviru obilježavanja Međunarodnog dana planina. Uz prigodan glazbeni program u izvođenju klape „Nevera“, predstavljena je knjiga „Čudesno lijepa – prirodna baština Primorsko-goranske županije“. Knjigu je izdala Javna ustanova „Priroda“ uz podršku Primorsko-goranske županije, a izdanje je sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Stvaranje bibliografske građe iz područja zaštite prirodne baštine Primorsko-goranska županija započela je još 2004. godine kada je po prvi puta objavljena knjiga „Prirodna baština Primorsko-goranske županije“. Prvo izdanje izazvalo je vrlo veliki interes javnosti, pa je već 2005. godine objavljeno drugo, neizmijenjeno izdanje. U navedenoj su knjizi sjedinjeni podaci o prirodnoj baštini Županije koji su prikupljeni prilikom izrade prvoga županijskoga prostornog plana, a knjigu je uredio tadašnji Županijski zavod za održivi razvoj i prostorno planiranje.

Jedan od najvažnijih razloga zašto je Javna ustanova „Priroda“ krenula u potpuno novo izdanje knjige o prirodnoj baštini jest i činjenica da je pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji u vrijedna prirodna područja uvršteno i više od stotinu Natura 2000 područja. Sva ta područja koja se na europskoj razini smatraju rijetkima i/ili ugroženima detaljnije su sa svojim ciljnim vrstama i staništima opisana u ovom novom izdanju. U knjizi su također detaljnije opisana i sva zaštićena područja Primorsko-goranske županije kojima osim Javne ustanove „Priroda“ upravljaju i ustanove Nacionalni park Risnjak i Park prirode Učka.

Predstavljanje knjige moderirala je ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ Sonja Šišić, a knjigu su javnosti predstavili župan Zlatko Komadina i pročelnica Koraljka Vahtar-Jurković. Prisutnima su se obratili zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep i gradonačenik Opatije Ivo Dujmić.

 
Slika 3. Knjigu su predstavili ravnateljica Javne ustanove „Priroda“ Sonja Šišić, župan Zlatko Komadina i pročelnica Koraljka Vahtar-Jurković.

Tema ovog Međunarodnog dana planina bila je „Promidžba planinskih proizvoda za bolji život“ pa je izložba fotografija upotpunjena predstavljanjem goranskih proizvoda poput različitih likera, proizvoda od vune, medovi, džemovi, hidrolati i slično. Pozivu da sudjeluju na ovom događanju odazvali su se mnogi goranski proizvođači.

Izložba fotografija ostati će otvorena do 20. 12. 2015. godine, te ovom prigodom svih pozivamo da ju posjete.

Knjiga „Čudesno lijepa – prirodna baština Primorsko-goranske županije“ biti će dostupna na web stranicama Javne ustanove „Priroda“ u vrlo kratkom roku.


Slika 4. Kutak s planinskim proizvodina


Slika 5. Mnogi su se odazvali pozivu da sudjeluju na ovom događanju