grafika "international year of pulses 2016"

2016. – Međunarodna godina mahunarki 

Prospekt Novosti

Slika 1. Službeni logo Međunarodne godine mahunarki 2016.

Preuzeto sa: http://www.fao.org/pulses-2016/en/

2016. – Međunarodna godina mahunarki

Opća skupština Ujedinjenih naroda na svojoj je 68. sjednici, 2016. godinu proglasila godinom mahunarki (za suho zrno) čiji je moto „hranjivo sjeme za održivu budućnost“. Cilj je ovogodišnje teme podizanje svijesti javnosti o hranjivim vrijednostima (sjemenja) mahunarki kao dio održive proizvodnje hrane usmjerene prema sigurnoj i zdravoj ishrani. Sjeme mahunarki bogato je hranjivima, te je u pogledu „vremena iskoristivosti“ optimalna namirnica, koja se može konzumirati odmah ili sigurno uskladištiti na određeni vremenski period.

Izuzev pozitivnog utjecaja koji mahunarke mogu imati na ljudsko zdravlje, putem prehrane kao hranjiva namirnica, njihovim uzgojem značajno se doprinosi i održivosti proizvodnje hrane te očuvanju bioraznolikosti tla. Mahunarke su jedne od malobrojnih organizama koji su u mogućnosti vezati molekularni dušik iz atmosfere (zraka). To im omogućuje simbiotski odnos s određenim vrstama bakterija. Mahunarke iskorištavanjem atmosferskog dušika povećavaju plodnost tla jer nakon žetve u tlu ostaje mnoštvo korijenja koje tlo obogaćuje organskom tvari. Dostupnost dušikovih spojeva mahunarkama smanjuje potrebu za upotrebom umjetnih gnojiva koja značajno opterećuju i onečišćuju tlo, negativno utječući na bioraznolikost tla i općenito stanje okoliša.

Više o Međunarodnoj godini, ciljevima i ključnim porukama koje Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda nastoji uputiti javnosti pročitajte na: http://www.fao.org/pulses-2016/en/.