bura

U potragu za golosjemenjačama! – (VI. dio)

Prospekt Gea, Zanimljivosti

Slika 1. Lokva na poluotoku Sulinj na čijoj smo obali 29. prosinca 2015. pronašli suhi bukov list (foto: M. Randić)

BURA – BUKOV LIST I JELA NA OTOKU KRKU?

Pretpostavljamo da je upravo jaka bura nedavno dopuhala listove ginka ispred zgrade u kojoj je smještena Javna ustanova „Priroda“ (https://ju-priroda.hr/2015/12/prosinac-2015-u-potragu-za-golosjemenjacama-v-dio/). Mogući izvor tog lišća je stablo ginka koje raste oko 200 metara sjeveroistočno od sjedišta „Prirode“. Istražujući lokve otoka Krka (u sklopu projekta LOKNA), uz jednu lokvu u udaljenom dijelu poluotoka Sulinj (dobrinjsko područje), opazili smo suhi bukov list na tlu nedaleko obale lokve. Pojava nas je začudila – na otoku Krku bukve naime ne rastu, a ne možemo očekivati ni da je list dopremljen nekim vozilom, ili na perju ptica, ili na neki drugi „neobičan“ način. Ostaje opet vjetar, vjerojatno bura, kao mogući prenositelj suhog lista na otok Krk.

Najbliže sastojine bukovih (i jelovih) šuma poluotoku Sulinju jesu one koje rastu na hrbatima planinskog lanca Velike Kapele, a to je otprilike na 10-tak kilometara zračne udaljenosti. Može li bura, vjetar koji puše snažno, ali na mahove i s promjenjivom jačinom dopuhati suhi bukov list na takvu udaljenost? Tema nam se čini zanimljivom za proučavanje jer smo prilikom istog posla popisivanja i istraživanja lokvi otoka Krka pronašli i stabla jela izrasla na otoku, za koja smatramo da ih nisu zasadili ljudi, već da su sjemenke (a težina jedne sjemenke jele je oko 0,03 – 0,06 grama) također s kopna dopremile zračne struje. Jela je tipična anemohorna* vrsta, tj. njene okriljene sjemenke rasprostranjuju se vjetrom!

*anemohoran = koji se rasprostranjuje vjetrom

Povezane web stranice Javne ustanove “Priroda”:

(https://ju-priroda.hr/2015/01/bura-u-kanjonu-rjecine/)

Marko Randić i Marko Modrić


Slika 2. Stablo jele u šumskom predjelu gdje je smješteno nekoliko lokvi, vjerojatno izraslo iz sjemena koje je dopuhala bura, u predjelu Lakmartin (otok Krk), mjesto je oko 22 km udaljeno od najbližih prirodnih sastojina jele na padinama Male Kapele (foto: Patrik Krstinić)