periska

Periske se vraćaju? (priroda u turizmu – III. dio)

Prospekt Dubine, Zanimljivosti

U posljednje dvije godine, za vrijeme velikih zimskih oseka, svjedočili smo rijetko viđenom prizoru čitavih „polja“ gusto „posijanih“ periski. Pojavu smo posebno doživjeli u uvali Jaz kod Osora gdje za velikih oseka periske gornjim dijelom ljuštura izviruju iz plitkog mora (sl.1). Prizor je vrlo dojmljiv, osobito ako između polja periski ugledamo i malu bijelu čaplju ili koju drugu pticu močvaricu kako love plijen u mulju između periski. Periske se, naime, nakon masovnog uništenja koje su doživjele prijašnjih desetljeća, čini se, ipak vraćaju u pojedine dijelove kvarnerskog akvatorija. Ali moramo se sada i upitati, hoće li se ovoga puta ovi atraktivni morski stanovnici uspjeti oduprijeti napasti i navali turista koji ih, po već nekakvoj uvriježenoj tradiciji, rado čupaju s morskog dna?

U AKVATORIJU OSORA – POLJE PERISKI IZVIRILO IZ PLITKOG MORA

Već smo ranije napomenuli da s raznih strana širom kvarnerskog akvatorija stižu obavijesti (i) od brojnih naših suradnika o „povratku“ strogo zaštićenih školjkaša periski. U posljednje dvije godine, osobito u vrijeme kad zavladaju velike zimske oseke i kad se poklopi za to doba godine nekoliko specifičnih maritimnih čimbenika, periske izviruju iz plitkog mora i pružaju nezaboravne prizore. Najljepši takav prizor s periskama (i močvarnim pticama koje se hrane u poljima periski) doživjeli smo u plitkom moru uz obalni dio uvale Jaz u Osoru između otoka Cresa i otoka Lošinja. Bliži se turistička sezona, hoće li će opet početi masovno uništavanje ovih lijepih školjkaša?

Slika 1. Ljušture najvećeg jadranskog školjkaša plemenite periske (Pinna nobilis) izviruju iz plitkog mora u uvali Jaz kod Osora na otoku Cresu. Vrlo su dekorativne, mame turiste i posjetitelje naših otoka da ih otrgnu s dna i uzmu kao suvenir. Međutim, moramo se prisjetiti da je zbog pretjeranog izlova ova vrsta školjkaša vrlo ugrožena, ranijih godina gotovo iskorijenjena i da je stoga strogo zaštićena u Jadranu, ali i u čitavom Mediteranu! (foto: Patrik Krstinić)

ŠTO UČINITI AKO PRIMIJETIMO DA NETKO SKUPLJA ILI UNIŠTAVA PERISKE I DRUGE STROGO ZAŠTIĆENE VRSTE?

Zakon o zaštiti prirode („Narodne novine“ broj 80/2013) štiti strogo zaštićene vrste. Važno je znati da ukoliko primijetimo da netko sakuplja ili uništava strogo zaštićenu vrstu možemo, osim uobičajeno inspektora zaštite prirode, pozvati i policiju (usporedi čl. 210. i 211. Zakona). Policija može na terenu mnogo brže reagirati nego inspekcija zaštite prirode. U svakom slučaju, primijetimo li nedopuštene radnje nad strogo zaštićenim vrstama ili druge slučajeve kršenja Zakona o zaštiti prirode trebamo nazvati policiju ili inspekciju zaštite prirode (centar 112) i izvijestiti ih.

Marko Randić i Patrik Krstinić

Slika 2. Čaplja i atraktivni morski školjkaši u uvali Jaz (foto: Patrik Krstinić)