google maps

Rasvijetljena tajna „krugova u travi“

Prospekt Grad-selo, Zanimljivosti

PODHUM – KRUGOVI U TRAVI

U našoj stalnoj web rubrici „Mladi prirodoslovac“ pozabavili smo se pojavom pravilnih krugova na travnjacima Grobničkog polja. Oni se najljepše uočavaju na satelitskoj snimci Google Earth snimljenoj 23. 11. 2014.

U prvoj polovici ožujka 2016., nedaleko nove crkve u Podhumu i oko 100 m udaljeno od krugova koji se vide na spomenutoj satelitskoj snimci, opazili smo dva konja kako zavezani dugačkim konopcima mirno pasu na travnjaku.

Konopac je svojim krajem zavezan o željeznu šipku čvrsto zabijenu u tlo. Zbog toga konj na paši kruži unutar polumjera kruga koliko mu konopac dopušta. Trava unutar kruga biva jako popasena, a to na satelitskim snimkama daje dojam svjetlijeg pravilnog kruga unutar tamnije okolice manje popasenog travnjaka.

U vrijeme dok smo bili kod konja zapuhala je na Grobničkom polju vrlo jaka bura. Grobničke planine u zaleđu bile su obavijene burnim oblakom* od kojeg je snažan vjetar otkidao i donosio sitne kapljice kiše. I dok se pri pojedinim žešćim udarima bure čak bilo teško probijati u smjeru suprotnom puhanju, konjima takve vremenske prilike, čini se, nisu previše smetale. Oni će vjerojatno ostati u svojim „krugovima“ nekoliko dana dok ne popasu svu travu**.


Slika 1. Isječak iz Google Earth prikaza dijela Grobničkog polja s nekoliko izraženih svjetljijih krugova na tamnijoj travi (izvor: satelitska snimka Google Earth snimljena 23. 11. 2014.)

*Takav oblak se u grobničkom govoru naziva brv, pa u knjizi Grobnički govor XX. stoljeća (gramatika i rječnik) autorica Ive Lukežić i Sanje Zubčić (izdavač Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, 2007.) možemo na stranici 189 pročitati: brv, ž. – brv, sloj oblaka na hrptu planine (Brv na Obruču – bura će.)

** Ovakav način ispaše konja svakako je zanimljiv i potiče na neka dodatna pitanja i razmišljanja. Možda konje prije noći odvežu i potjeraju u štalu, a ujutro ponovo zavežu na isto mjesto? O tome ćemo se nastojati još raspitati.

MARKO RANDIĆ (JUP) i MARKO MATEŠIĆ (stalni suradnik JUP)

Poveznica na web stranice JU Priroda: PRAVILNI KRUGOVI U TRAVI NA GROBNIČKOM POLJU https://ju-priroda.hr/2017/04/krugovi-u-travi/

 


Slika 2. Dužina konopca kojim je zavezan konj određuje radijus kruga (foto: M. Randić)