alojzije 2

In memoriam – Alojzije Frković

Prospekt Ljudi, Zanimljivosti


Slika 1. Alojzije Frković (s desna) na predstavljanju knjige U Crnom Lugu više nema praćki 2014. godine u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji (foto: Patrik Krstinić)

SJEĆANJE NA ALOJZIJA FRKOVIĆA (1934. – 2016.)

U Javnoj ustanovi „Priroda“ nosit ćemo trajnu i lijepu uspomenu na plemenitog čovjeka, velikog ljubitelja i iznimnog poznavatelja i prijatelja prirode, vrsnog šumarskog stručnjaka, pisca nekoliko stotina znanstvenih, stručnih i popularnih članaka, knjiga i brojnih drugih publikacija o zaštiti prirode, lovstvu, šumarstvu i srodnim temama.

Prvenstveno kroz objavljene publikacije naše se sjećanje na njega obnavlja gotovo svakodnevno. Neke su nam od njegovih knjiga i priručnika stalno pri ruci, na radnom stolu ili na polici zajedno s drugim publikacijama koje često ili svakodnevno koristimo – one o medvjedu, o risu, o vuku, o divokozi, o tetrijebu …

Nebrojeni podaci o prirodi i divljim životinjama, sadržani u njima, koje je dugogodišnjim marljivim radom sakupljao, ali i redovito objavljivao, rado ih podijelivši i učinivši ih dostupnim svima koje to zanima, dobivaju u današnjim teškim vremenima velikih ugroza prirode sve više na značenju i postaju od neprocjenjive praktične vrijednosti.

U knjizi „U Crnom Lugu više nema praćki“, koja je priređena za tisak 2011., ali je objavljena tek 2014. godine, naslućujemo svu njegovu plemenitost, ljubav i, za današnje vrijeme, neuobičajen odnos prema prirodi. Upravo smo se kroz rad na rukopisu i objavi ove knjige u JU „Priroda“ još više zbližili s njegovom iznimnom osobnošću.

Nakon njegova odlaska sve više uviđamo koliko nam nedostaje. Veliko je još bogatstvo saznanja i iskustva o prirodi ostalo znano i skriveno samo njemu, a unatoč neuobičajenoj marljivosti,  radnoj energiji i sustavnosti u prenošenju znanja, nije nam ta znanja u cijelosti stigao izručiti i prenijeti.

Među njegovom ostavštinom je i osvrt na novu knjigu JUP „Čudesno lijepa: Prirodna baština Primorsko-goranske županije“, pa upućujemo čitatelja na poveznicu u glasilu Šumarski list u kojemu je tiskan taj prilog, jedan između nekoliko posljednjih koje je priredio i koji su objavljeni: http://www.sumari.hr/sumlist/201603.pdf#page=75 (str. od 177 do 179).

M. R.


Slika 2. Alojzije Frković (s lijeva) na predstavljanju knjige U Crnom Lugu više nema praćki u Umjetničkom pviljonu Juraj Šporer u Opatiji (foto: Patrik Krstinić)