sup sjever

Spašen bjeloglavi sup

Prospekt Supovi

 Dana 13. rujna 2016. godine (utorak), u popodnevnim satima, spašen je još jedan mladi bjeloglavi sup, te je odmah prebačen u naše Oporavilište za bjeloglave supove u mjestu Beli.

Ptica je nađena na maloj plažici podno litica, unutar ornitološkog rezervata „Fojiška-Pod Predošćica“ i trenutno je peti bjeloglavi sup zbrinut u Oporavilištu u sklopu Centra za posjetitelje Beli. Supa je zamijetio na plaži, već iskusni spašavatelj ovih veličanstvenih ptica, g. Mario Sintić, dopremivši ga plovilom do Belog, kojem upućujemo iskrene zahvale. Mladog supa je tada preuzela djelatnica Centra Daria Martinčić.

Bjeloglavi sup nalazi se u letnici Oporavilišta, te se nadamo dobrom oporavku i brzom puštanju natrag u prirodu. Supovi kao kolonijalne ptice „vole“ društvo, te će novo pristigli sup u „dobrom društvu“ s ostalim, boraviti još neko vrijeme u Belom prije puštanja.
Podsjećamo da supovi, gnijezdeći se iznad mora, na liticama, prilikom prvih letova nerijetko padnu u more ili se izvuku na neku od stijena, s koje iscrpljeni ne mogu poletjeti dalje, te ukoliko se ne spase, dolazi nažalost do njihova ugibanja.

 Marko Modrić


Slika 1. Iscrpljeni bjeloglavi sup na stijeni u “sjevernom” rezervatu (foto: Daria Martinčić)