Ježinci

Morski ježinci

Prospekt Dubine, Zanimljivosti

Slika 1. Ljubičasti ježinac s bijelim vršcima bodlji izgleda ponešto “otmjenije” i manje prijeteći nego hridinasti ježinac koji je zbog ušiljenih bodlji mnogo češći uzrok nevoljama kupača (foto: Sonja Šišić)

MORSKI JEŽINCI

Morske ježince doživljavamo uglavnom kao sjedilačke životinje, međutim, oni posjeduju sustav pruživih cjevastih  (ambulakralnih) nožica pomoću kojih čvrsto prianjaju uz podlogu ali se istodobno njima mogu kretati…

Cjevaste prionljive nožice naizmjence prianjaju i otpuštaju se od podloge što omogućuje morskim ježincima da se čvrsto drže podloge ali i da se ujedno pokreću. Te tzv. ambulakralne nožice na vrhu su proširene i posjeduju dva tipa žljezdanih stanica koje izlučuju adhezivne (prianjajuće, ljepljive) tvari kojima se ovi pridneni organizmi služe kako bi se oduprli morskim valovima, turbulencijama i strujama čvrsto priljubljeni uz podlogu. Koliko se ježinci mogu čvrsto držati podloge na morskom dnu poznato je svakome tko je rukom pokušao otkinuti ježinca s nekog kamena. To je čak ponešto rizičan poduhvat i ne možemo ga preporučiti jer je izmjereno da se, primjerice, uobičajena naša vrsta ježinca, hridinasti ježinac (Paracentrotus lividus, sl. 2), koji živi u plitkom moru, (pa su kupači često izloženi njegovim bodljama), drži uz podlogu silom po jedinici površine* i do 290 kPa. Za usporedbu, druga česta vrsta sjedilačkih morskih organizama plitkog mora – priljepci drži se podloge silom po jedinici površine od 230 kPa. Prionljive nožice ježinci ponekad koriste i kako bi na sebe navukli komadiće ljuštura uginulih školjkaša, kamenčiće i komadiće alga (sl. 1), čime se vjerojatno zaštićuju i na neki način „kamufliraju“. Takvo je ponašanje uobičajeno kod druge naše česte vrste ježinca – ljubičastog ježinca (Sphaerechinus granularis, sl. 1) kojeg susrećemo na dubinama od 1 do 120 metara.

* Paskal (Pa) je mjerna jedinica za tlak, iznosi 1 njutn po četvornom metru (1N/m2)

M. R.

Literatura:

Dodou, D, Breedveld, P. et al. (2010): Mechanisms of temporary adhesion in bentic animals. Biological Reviews. doi: 10.1111j.1469-185X.2010.00132.x


Slika 2. Hridinasti ježinac izložen u plitkom moru čestim turbulencijama zbog valova čvrsto prianja uz podlogu (foto: Sonja Šišić)