kamen

Tragovi oledbe na Platku

Prospekt Gea, Zanimljivosti

Slika 1. Eratički ledenjački blok na Malom Pribenišu leži na travnjaku nasuprot Velikog doma na Platku (foto: M. Randić)

Ledenjačke eratičke blokove koji svjedoče o opsegu prostiranja leda i kretanjima ledenjaka koji su se nekad prekrivali planine u zaleđu današnjeg Riječkog zaljeva možemo vidjeti i na Malom Pribenišu nedaleko Velikog doma na Platku…

Ledenjački eratički blokovi na Platku

U travnatoj glaciokrškoj udolini Mali Pribeniš na čijem je rubu smješten Veliki dom možemo i danas naići na tragove djelovanja nekadašnjih ledenjaka. Među najuočljivijima su ledenjački eratički (ili lutajući) blokovi koji izviruju iz travnate površine udoline (sl. 1 i 2). Neki su od blokova izrovani iz svojih “ležišta” i nabacani na hrpe, a to je bilo moguće napraviti vjerojatno pomoću strojeva, prilikom izgradnje skijaških staza. Ovaj, prikazan na fotografiji, (zasad) je izbjegao takvu sudbinu i zadržao se na mjestu gdje ga je led ledenjaka, nakon što se pri završetku glacijala otopio, ostavio ležati na površini uvale Pribeniš. Može se uočiti je da se snimljeni eratički blok po vrsti stijene razikuje od vrste stijena koje su u podlozi na Malom Pribenišu (sl. 3).

Marko Randić


Slika 2. Isti blok snimjen sa suprotne strane (foto: M. Randić)


Slika 3. Pogled na blok Iz bližeg pokazuje da je eratički blok građen od drugačije vrste stijene, u ovom slučaju breče, kakva se ne nalazi u čvrstoj podlozi u okolici Velikog doma, tj. na Pribenišu. Ta nam činjenica također ukazuje da se radi o kamenom bloku koji je odlomljen na nekom udaljenijem mjestu i prenesen na novi položaj ledom ledenjaka (foto. M. Randić)