fatsia japonica

Dendroflora Liburnijske obale (Opatijska zimska cvjetna razglednica)

Priroda Flora, Grad-selo, Novosti, Zanimljivosti

Sl. 1. Cvjetovi miomirisnog kalikantusa procvatu među prvima u godini – Perivoj Angiolina, 16. 01. 2019. (foto: M. Randić)

U prvoj polovici siječnja zaredali su se lijepi, sunčani dani pa je u zaštićenim perivojima Opatije procvalo nekoliko atraktivnih vrsta dendroflore. U dijelu Perivoja Angiolina, ispred rasadnika, uz put koji vodi prema Švicarskoj kući, trenutno su u pumom cvatu grmovi miomirisnog kalikantusa (Calycanthus floridus). Predivan slatkasti miris širi se uokolo ovih grmova što će nas potaknuti da potražimo izvorište miomirisa i prije nego li opazimo grmove. „Miomirisni koridori“ nepogrešivo će nas usmjeriti prema njihovim bogato rascvjetalim granama (sl. 2) (https://ju-priroda.hr/2017/04/zimski-cvijet-rani-ili-mirisni-kimonant-chimonanthus-praecox/).

Sl. 2. Bogato rascvjetale grane miomirisnog kalikantusa mame na zimski obilazak perivoja Angiolina, a prihvatljiv su izvor nektara za prve kukce oprašivače (foto: M. Randić)

Zimski ures perivoja su i kamelije, pa u ovo vrijeme valja potražiti i njihove cvjetove. One u ograđenom polju nedaleko vile Angioline, koje je rezervirano prikazu njihove cvjetne raznolikosti, uglavnom još miruju ali su im cvjetni pupovi nabrekli pa samo iščekuju malo toplije vrijeme da se potpuno rascvjetaju. Međutim, neke ranije sorte u punom su cvatu, kao što je to slučaj s pojedinim grmovima zasađenim u polju nedaleko sjevernog ulaza u perivoj. Naišli smo na bogate cvatove crveno cvatuće sorte, a bijele i krem-ružičaste sorte tek su započele s cvatnjom.

Sl. 3. Purpurno crvena kamelija među najranije je cvatućim sortama (foto: M. Randić)

Sl. 4. Krem-ružičasta sorta kamelije kao da u ovim hladnim danima isijava toplinu u središtu cvijeta (foto: M. Randić)

Sl. 5. Crvenkasto-bijela sorta treba zaštitu otvorenog staklenika (foto: M. Randić)

U perivojima ćemo zimi zateći i neke vrste u plodu. Upadljivi plodovi božikovine (Ilex aquifolium) drže se grana preko cijele zime i upozoravaju ptice, u prvom redu kosove, da se mogu njima i poslužiti za hranu ukoliko je druga, ukusnija hrana na izmaku.

M. R.

Sl. 6. Žarkocrveni plodovi božikovine (foto: M. Randić)