Akcija Šume su život

Najveća akcija pošumljavanja u Gorskom kotaru

Priroda Događanja, Flora, Ljudi, Novosti, Priroda

Foto: Krešimira Rendulić

Više od četiristo građana iz svih dijelova zemlje zasukalo je rukave kako bi pomogli šumama Gorskog kotara u oporavku od prirodnih nepogoda koje su ih pogodile proteklih godina. Poharali su ih led i vjetar, a završni udarac zadao im je potkornjak. Time je ogoljeno područje čija je površina veća od one grada Rijeke.

Od 2014. godine Hrvatske su šume u Gorskom kotaru posadile tristo pedeset tisuća stabala, no to nije dovoljno. Kako bi se građani uključili u revitalizaciju šumskih područja, ali i učili o klimatskim promjenama te očuvanju prirode, osmišljena je akcija Šume su život.

Foto: Krešimira Rendulić

„Devastacija šuma jako utječe na živote ljudi u Gorskom kotaru. Zato mi je drago da smo ne samo detektirali problem, nego i pronašli njegovo rješenje. U akciju su se uključile sve generacije – od petogodišnjaka do umirovljenika u dobi od osamdeset godina. Među sudionicima akcije su građani iz Pule, Šibenika, Čakovca i Siska. Ovo što danas radimo, utjecat će na naše unuke“, kazao je organizator akcije Saša Kajfeš, direktor tvrtke Croatian Way.

Foto: Krešimira Rendulić

 

Suorganizator su Hrvatske šume. Njihovi su djelatnici u Gorskom kotaru prikupili sjeme te uzgojili sadnice koje su u sklopu akcije Šume su život zasađene u šumskom predjelu Šaroglin kraj Delnica. Time se obnavlja pet i pol hektara šume.

„Građani su uz pomoć naših šumara zasadili osam tisuća sadnica jele, dvije tisuće smreke te dvjesto voćkarica. Stabla se miješaju kako bi bila zaštićenija. Naime, postoje nepogode koje ciljano napadaju jednu vrstu stabala što za posljedicu ima ogoljivanje prostora. Voćkarice, posebice divlje trešnje imaju dodatnu ulogu – pomažu oporavku ekološkog sustava i održavanju biološke raznolikosti jer privlače korisne kukce, rekla je Ivana Pečnik Kastner, voditeljica Uprave šuma podružnice Delnice Hrvatskih šuma.

Foto: Krešimira Rendulić

Njihovi će šumari u nastavku godine u Gorskom kotaru zasaditi još sto dvadeset i pet tisuća stabala. Među njima su i bukve koje se sade u jesen.

Akciju Šume su život poduprli su Primorsko-goranska županija, Francusko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, Grad Delnice, Hrvatske šume, Javna ustanova Priroda, Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora Gorskog kotara, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gorska služba spašavanja, Lokalna razvojna agencija PINS, Nacionalni park Risnjak, Turistička zajednica Grada Delnice, Javna vatrogasna postrojba Delnice, pilana Gec GP, Heineken, Karlovačka pivovara, Dechatlon, Vrtni centar Viškovo, Aestus, Erste bank, pekarnice Fortuna i Mipeks, Mineral promet, ekološka kmetija Krneža, Planinarski dom Hajdova hiža, trgovine Kroatis i Valentin, Talan-bus, Mesnica Jerbić, Lions International, Mladen Bolf, Milan Majerović Stilinović i Goran Vukelić.