ledene vlasi 4

Ovogodišnji monitoring orhideje kozonoške

Priroda Flora, Novosti

Kozonoška – monitoring 2019.

Ovogodišnji monitoring rijetke orhideje kozonoške proveli smo  7. lipnja 2019. na otoku Cresu i 9. lipnja 2019. godine na lokalitetu Meja na području grada Bakra. Na otoku Cresu obišli smo lokalitete Mali Podol i Veli Podol II iznad Vranskoj jezera, ali bez pronađenih jedinki kozonoške, dok je kod Meje kozonoška bila u bujnom razvitku s pronađenom 51 jedinkom u punom cvatu (sl. 1 i 2).

Sl.1.Kozonoška                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Opazili smo da je dio jedinki kozonoški na lokalitetu Meja izgažen i djelomično izgrižen pa su se stabljike osušile. Pretpostavljamo da su uzrok tome krave koje se tamo povremeno napasaju (na travnjaku je bio vidljiv veći broj njihova izmeta). Iako su krave uzrok (privremenog) uništenja pojedinih jedinki, ipak smatramo da je njihov utjecaj zbog paše na ovom lokalitetu pretežno pozitivan jer usporavaju sukcesjijske procese (zarastanje) travnjaka.

 

Sl. 2. Detalj cvata kozonoške (foto: M. R.)

Ove godine pronašli smo na području Meje i tri cvatuće jedinke kozonoške iznad i izvan do sad nama poznatog „glavnog areala“ na suhom travnjaku, gdje su naselile rub kamenjarskog pašnjaka izloženog buri na kojem se razraslo kovilje, trava sa zanimljivim sitno rasperjanim osjem na plodu koje se pod naletima vjetra valovito povija i daje krajobrazu osobit izgled (sl. 3).

I. R. i M. R.

Sl. 3. Kovilje na brdu Glavičina kod Meje (foto: M. R.)