centar beli 4

Stvaramo drugačiju zimu na otoku

Priroda Događanja, Supovi

Pozivamo sve zaljubljenike u prirodu, entuzijaste, pticoljubce i prijatelje supova, planinare i one koji to nisu da nam se pridruže u Belom ove zime! Naš Centar za posjetitelje s oporavilištem za bjeloglave supove Beli stvara drugačiju zimu na otoku!

Naša želja je da se još jače povežemo sa svojim posjetiteljima i educiramo ih o važnosti zaštite bjeloglavih supova i njihova staništa. Centar je ove godine obišlo preko 9000 posjetitelja i razgledalo izložbene postave te na taj način saznalo priču o tisućljetnom suživotu otočana i ove fascinantne ptice.

U cilju poticanja posjeta Centru, ali i otoku Cresu u zimskim mjesecima, Primorsko-goranska županija i Javna ustanova „Priroda“ omogućiti će slobodan ulaz za sve posjetitelje od 1. studenog do 15. prosinca 2019. godine. Centar ovom akcijom tako nastavlja s provođenjem edukacije posjetitelja o bjeloglavim supovima, kao izuzetne prirodne vrijednosti koju Kvarner ima.

Zahvaljujući besplatnom ulazu tijekom trajanja ove akcije, posjetitelji mogu neograničen broj puta posjetiti Centar te kvalitetno provesti vrijeme, zabaviti se i naučiti puno zanimljivosti o bjeloglavim supovima i otočnom životu.

Tijekom ove akcije svi posjetitelji Centra sudjelovati će u kreiranju karte s rutama kretanja supova puštenih iz Oporavilišta te će na takav način neposredno sudjelovati u stvaranju novog sadržaja u Centru. Tako će posjetitelji u interakciji s osobljem Centra dobivati najnovije informacije o kretanju supova obilježenih GPS uređajima koji su iz Oporavilišta u Belom u prirodu pušteni ovog svibnja te saznati pojedinosti o njihovu životu, poteškoćama i izazovima s kojima se susreću na svojim lutanjima. Iz podataka koji se prikupljaju praćenjem putem GPS uređaja znamo da naši supovi putuju diljem Europe i „ne poznaju“ državne granice. Ta spoznaja posebno je zanimljiva i stranim posjetiteljima našeg Centra, posebno onima koji dolaze iz krajeva koje supovi posjećuju u svojim lutanjima (Italija, Austrija, Francuska, Izrael, Grčka, Bugarska i sl.). Upravo to nam je dalo ideju za osmišljavanje i realizaciju karte migracija kvarnerskih supova, u izradi koje će direktno sudjelovati i naši posjetitelji.

Pridružite nam se, željno vas očekujemo!