kukac

Invazivna "stjenica borovih češera"

Priroda Fauna, Grad-selo, Novosti

Invazivna vrsta stjenice zavlači se u stanove

Nešto hladniji dani (i noći!) na početku rujna potakli su invazivnu vrstu stjenice Leptoglossus occidentalis Heidemann, 1910 (Heteroptera, por.: Coreidae) da potraži prikladna toplija mjesta za zimovanje. Prvi ovogodišnji primjerak opazili smo 12. rujna 2021. na prozorskoj dasci u stanu na Donjoj Vežici u gradu Rijeci (sl. 1).

Ova krupna vrsta stjenice hrani se uglavnom na borovim češerima pa bi joj dobro pristajao naziv „stjenica borovih češera“. Potječe iz Sjeverne Amerike gdje je autohtona u području zapadno od planina Stjenjaka. Godine 1999. dospjela je u Italiju i narednih godina brzo se proširila diljem Europe. U Hrvatskoj je privi puta zabilježena 2004. godine.

Sl. 1. Stjenica Leptoglossus occidentalis (foto: M. Randić)

Kako vrijeme nakon ljeta postaje hladnije ova vrsta traži zaklon i nerijetko je, kao i još neke vrste stjenica, možemo vidjeti u ljudskim nastambama. Čak su opisani slučajevi da se u kućama na zimovanju okupi veći broj stjenica borovih češera čime uzrokuju nevjericu i zabrinutost ukućana. Treba reći da je za čovjeka vrsta bezopasna premda ima dugačko rilo kojim ubada mlade češere četinjača kako bi se hranila biljnim sokovima oštećujući sjemenke u češerima.

M. R.