Periska Mia za sada uspješno prkosi zarazi

Priroda Novosti

Dragi prirodoljupci, sretne vijesti stižu nam s Raba – periska Mia za sada uspješno prkosi zarazi!!!

Prije točno godinu dana pronađena je živa plemenita periska na Barbatu na otoku Rabu. Nazvana je Mia po pronalazačici Rabljanki Miji Rizner, arheologinji s velikim ronilačkim iskustvom. Zbog toga što si je dom našla u relativno plitkom području s puno priveza i pomorskog prometa, prošle smo je godine u suradnji s roniocima i morskim stručnjacima iz WWF Adria i KPA Amfora zaštitili kavezom kako bi je sačuvali od mogućeg slučajnog oštećenja te od potencijalnih predatora. Mjesto kaveza označeno je žutom plutačom na kojoj se nalazi slika periske i natpis “Istraživanje u toku – ne dirati“.

Periska Mia raste u plitkoj zatvorenoj uvali s većim temperaturama mora, što se do sada pokazalo posebno povoljnim za razvoj smrtonosnog patogena koji ubija ovog diva školjkaša. Stoga smo bili dodatno zabrinuti za njeno stanje pa se naš dugogodišnji suradnik Patrik Krstinić iz WWF Adria zaputio provjeriti kako je Mia baš u vrijeme najvećih temperatura mora. Zbog svih „otegotnih“ okolnosti, vijest da je Mia nakon godinu dana i dalje živa iznimno nas je obradovala te se zaista nadamo da će razviti otpornost prema mikroorganizmu koji je pokosio čitave populacije u Sredozemlju te Jadranu gdje je za sada nađeno tek dvadesetak živih jedinki.

Na našim facebook stranicama pogledajte filmić koji je snimio ronilac-biolog Patrik Krstinić na kojem se vidi da Mia reagira na podražaj i zatvara ljušturu. To je siguran znak da je periska još živa! Hvala WWF Adria na ovim divnim vijestima, a ti Mia, rasti nam i dalje!