Povodom Dana biološke raznolikosti održano druženje s fotografima "divljine" s riječkog područja

Priroda Događanja

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se od 1993. godine svake godine 22. svibnja, kada su diljem svijeta u fokusu teme posvećene očuvanju prirode. Tako i poruka za 2024. godinu „Budi dio plana“ predstavlja poziv da svojim djelovanjem pokušamo usporiti ili zaustaviti gubitak bioraznolikosti te ukoliko je moguće pokušamo obnoviti uništene dijelove prirode.

U suradnji Primorsko-goranske županije, Javne ustanove „Priroda“ i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, ove je godine povodom Dana bioraznolikosti u prostoru nekadašnjeg kluba „Python“, u istočnom dijelu Guvernerove palače održano druženje naziva „S druge strane objektiva“. Događanje je započelo prezentacijom video materijala „Žive slike Kvarnera“, dočaravajući nam zorno samo djelić šarolikog i bogatog mozaika krajobraza, biljnog i životinjskog svijeta kvarnerskog prostora, koji se nalazi u našem neposrednom okružju. Autori ovog zanimljivog petominutnog filma su Želimir i Stjepan Gržančić, otac i sin, pasionirani riječki zaljubljenici u prirodu, koji se bave fotografijom u svoje slobodno vrijeme.

„S druge strane objektiva“ naziv je druženja i priče o biološkoj raznolikosti iz perspektive fotografa, s kojima Javna ustanova „Priroda“ surađuje niz godina, Želimira Gržančića, Kristijana Mandića, Marka Matešića i Andreja Radalja. Ovi fotografi „divljine“ i ljudi od „terena“ svojim fotografijama podižu svijest o važnosti očuvanja prirodne baštine i na svijetlo dana donose prizore naše bogate prirodne baštine. Kroz razgovor saznali smo što ih je potaklo baviti se ovom kompleksnom i zahtjevnom granom fotografije te što je bilo potrebno poduzeti kako bi u oko kamere uhvatili željeni trenutak.

Kao prigodna scenografija, prostor „Phytona“ bio je ukrašen s desetak fotografija zanimljivih vrsta ptica, a kroz živopisan razgovor s fotografima svima je postalo razvidno koliko je zahtjevno fotografirati jednu divlju vrstu te koliko sati čekanja je potrebno provesti da bi se „uhvatio“ pravi kadar.