Neobična orhideja – šumska kokoška (Neottia nidus-avis)

Priroda Flora

Šetajući šumom Golubinjaka, naišli smo na neobičnu orhideju nazvanu šumska kokoška (Neottia nidus-avis). Njeno znanstveno ime dolazi od grčke riječi neottia – gnijezdo i latinskih riječi nidus avis – ptičje gnijezdo. Iako na prvi pogled ne vidimo sličnost s ptičjim gnijezdima, inspiracija za ovo ime skriva se pod zemljom. Kažu da njezin isprepleteni korijenski sustav liči loše sagrađenom ptičjem gnijezdu.

Foto 1: šumske kokoške u Park-šumi Golubinjak

Ono po čemu je ona zaista neobična je činjenica da ni jedan dio ove biljke nije zelene boje. Ona naime ne vrši fotosintezu, nego hranu dobiva putem mikorize s gljivama roda Sebacina, koje pak ovise o okolnim stablima i njihovim korijenskim sustavima. Dakle, šumska kokoška, mikorizne gljive i stabla u okolici žive u neobičnoj suradnji iz koje svi imaju koristi.

Foto 2: Cvat šumske kokoške. Možete li pronaći mrava?

Oprašivanje ove biljke vrše kukci roda Diptera, te moguće i mravi i upravo mrave smo i mi našli pri detaljnom pogledu na cvjetove šumske kokoške.

Foto 3: Mrav na cvijetu šumske kokoške

Šumske kokoške su, kao i sve orhideje u Hrvatskoj, strogo zaštićene vrste i zabranjeno ih je brati, skupljati, uništavati, sjeći ili iskopavati. Upravo zbog svoje simbioze s gljivama mogu rasti isključivo u svojem staništu te je presađivanje u vrtove uvijek je neuspješno (i Zakonom zabranjeno). Stoga, ako sretnete šumsku kokošku, napravite fotografiju i divite joj se u njezinom prirodnom staništu.